Bajden imenovao bivšeg advokata Obamine administracije Siskela za savetnika Bele kuće

Bajden imenovao bivšeg advokata Obamine administracije Siskela za savetnika Bele kuće

Predsednik Džo Bajden najavio je u utorak da će novi savetnik Bele kuće biti Ed Siskel, bivši advokat Obamine administracije koji je pomogao u izradi odgovora na kongresnu istragu o napadu u Bengaziju 2012. u kojem su ubijena četiri Amerikanca, uključujući američkog ambasadora. .

Siskel, koji će početi u septembru, preuzima dužnost u kritičnom periodu u Beloj kući, kada se Bajden bori za reizbor, a kongresne i sudske istrage o njegovoj administraciji i porodici se kovitlaju.

„Dugogodišnje iskustvo Eda Siskela u javnoj službi i karijera u odbrani vladavine prava čine ga savršenim izborom da bude moj sledeći savetnik Bele kuće“, naveo je Bajden u saopštenju.

Bajdenov lični advokat ostaje Bob Bauer, koji predstavlja demokratskog predsednika u njegovom ličnom svojstvu, posebno u pitanjima vezanim za poverljive dokumente pronađene u njegovoj kancelariji i njegovom domu u Vilmingtonu, Delaver.

Posao savetnika Bele kuće je da savetuje o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa predsedništvom. Kancelarija je primarni kontakt u Beloj kući za Ministarstvo pravde i bavi se predsedničkim pomilovanjem, radi na imenovanjima sudija i razmatra zakone. Kancelarija takođe pomaže u istrazi i upravljanju istragama Kongresa o administraciji i tužbama protiv predsednika kada je tužen u svom službenom svojstvu.

Ova godina će biti teška: predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti, R-Kalifornija, suočava se sa pritiskom da opozove Bajdena zbog nedokazanih tvrdnji o finansijskim malverzacijama, Bajdenov sin Hanter je pod federalnom istragom, a bivši predsednik Donald Tramp je optužen za federalne i državnim zločinima dok traži republikansku predsedničku nominaciju 2024. Osim toga, poslanici GOP-a ispituju haotično povlačenje Bajdenove administracije iz Avganistana.

Siskel zamenjuje Stjuarta Delerija, koji je na tom poslu proveo skoro tri godine. Deleri se pridružio Bajdenovom pravnom timu za tranziciju nakon što je Bajden pobedio aktuelnog Trampa u novembru 2020. Deleri je služio kao zamenik advokata pre nego što je prošlog leta podignut na najviši položaj nakon što je Bajdenov prvi savetnik, Dejna Remus, napustio Belu kuću.

Za vreme Obamine administracije, Siskel je nadgledao pravni odgovor Bele kuće na nadzor Kongresa i uvođenje Zakona o pristupačnoj nezi. Siskel, rodom iz Čikaga i nećak filmskog kritičara Džina Siskela, dve godine je bio glavni advokat u Čikagu pod gradonačelnikom Rahmom Emanuelom i bivši je pomoćnik američkog tužioca u Ilinoisu. Takođe je bio službenik pravosuđa Džona Pola Stivensa u američkom Vrhovnom sudu.