Estrogen negativni karcinomi reaguju na antiestrogene terapije, pokazuje studija

Estrogen negativni karcinomi reaguju na antiestrogene terapije, pokazuje studija

Antiestrogene terapije mogu suzbiti rast kancera koji ne eksprimira estrogenske receptore; kada se kombinuju sa terapijama inhibitorima imunih kontrolnih tačaka, one zaustavljaju progresiju tumora na modelima miševa.

Poznato je da je estrogen, grupa ženskih hormona, uključen u napredovanje raka, posebno raka dojke. Oko 75% karcinoma dojke je osetljivo na estrogen: oni eksprimiraju hormonski receptor estrogenski receptor α (ERα), a estrogen podstiče rast tumora. Iznenađujuće, primećeno je da estrogen podstiče rast tumora kod ERα-negativnih karcinoma, kao što je trostruko negativni rak dojke (TNBC), iz razloga koji nisu u potpunosti shvaćeni.

Tim istraživača sa Instituta za genetsku medicinu (IGM) na Univerzitetu Hokaido otkrio je kako estrogen utiče na mikrookruženje tumora i promoviše rast tumora kod ERα-negativnih karcinoma. Njihovi nalazi su objavljeni u British Journal of Cancer.

„Uopšteno govoreći, estrogen direktno utiče na ćelije raka kako bi promovisao opstanak i proliferaciju ćelija, a smatra se da to važi samo za kancere osetljive na estrogen“, objašnjava Nabil Kajihara, glavni autor rada. „Takođe je dokumentovano da estrogen igra i druge uloge u mikrookruženju tumora, efikasno potiskujući imuni odgovor i štiteći tumore.“

Istraživači su analizirali podatke o pacijentima iz Atlasa genoma raka (TCGA) i sproveli eksperimente na ćelijskim kulturama i modelima miševa da bi razumeli šta se dešava.

Iz podataka TCGA, primetili su da u TNBC estrogen potiskuje indukciju citotoksičnih T ćelija, koje tipično prepoznaju i uništavaju ćelije raka. Oni su potvrdili ovo zapažanje kod miševa TNBC i modela raka debelog creva, koji nemaju osetljivost na estrogen; zatim su otišli ​​korak dalje i proučavali efekte antiestrogene terapije na ove karcinome na modelima miševa.

Terapija fulvestrantom, najefikasnijim blokatorom signala estrogena koji je trenutno odobren za kliničku upotrebu, potisnula je rast tumorskih ćelija. Rast tumora je takođe potisnut sa još dva odobrena antiestrogena leka, tamoksifenom i anastrozolom, što potvrđuje da je odgovorno blokiranje signala estrogena.

Blokatori signala estrogena moduliraju imuni odgovor kako bi povećali proizvodnju citotoksičnih T ćelija, posebno sprečavanjem aktivnosti estrogena. Tim je takođe pokazao da terapija koja kombinuje blokatore signala estrogena sa klasom lekova koji se nazivaju inhibitori imunih kontrolnih tačaka (ICI) drastično suzbija progresiju tumora na modelima miševa. Najvažnije, kombinacija fulvestranta (anti-estrogena) i anti-CTLA-4 (ICI) je rezultirala potpunom supresijom progresije TNBC tumora.

„Pokazali smo da antiestrogene terapije mogu potencijalno da maksimiziraju terapeutsku efikasnost imunoterapije raka bez obzira na ekspresiju ERα ćelija tumora“, zaključuje profesor Seino. „Međutim, ovo je samo prvi korak; potrebna su buduća klinička istraživanja da bi se razvile terapije raka koje koriste ovaj pristup.“