Putovanje svemirom iscrpljuje crvena krvna zrnca i kosti, ali masnoća koštane srži može doći u pomoć

Putovanje svemirom iscrpljuje crvena krvna zrnca i kosti, ali masnoća koštane srži može doći u pomoć

Studija u kojoj je učestvovalo 14 astronauta sugeriše da dok putovanje u svemir iscrpljuje crvena krvna zrnca i kosti, telo ih na kraju može nadoknaditi na Zemlji uz pomoć masti uskladištene u koštanoj srži. Studija, objavljena u Nature Communications, ima važne implikacije na zdravlje u svemiru i na Zemlji.

„Otkrili smo da su astronauti imali znatno manje masti u koštanoj srži oko mesec dana nakon povratka na Zemlju“, rekao je viši autor studije dr Gaj Trudel, lekar za rehabilitaciju i istraživač u bolnici Otava i profesor na Univerzitetu u Otavi. „Mislimo da telo koristi ovu masnoću da pomogne u zameni crvenih krvnih zrnaca i obnovi kostiju koja je izgubljena tokom svemirskog putovanja.

Ova studija se zasniva na prethodnom istraživanju dr Trudel koje je pokazalo da su tokom svemirskog putovanja tela astronauta uništila 54% više crvenih krvnih zrnaca nego što bi to inače uradila na Zemlji, što je rezultiralo takozvanim „svemirskom anemijom“. Ovo istraživanje je deo MRROV-a, eksperimenta napravljenog u Otavi koji se bavi zdravljem koštane srži i proizvodnjom krvi u svemiru.

„Srećom, anemija nije problem u svemiru kada je vaše telo bestežinsko, ali kada sletite na Zemlju i potencijalno na druge planete ili mesece sa gravitacijom, anemija bi uticala na energiju, izdržljivost i snagu i mogla bi ugroziti ciljeve misije“, rekao je dr. Trudel. „Ako možemo da saznamo šta tačno kontroliše ovu anemiju, možda bismo mogli da poboljšamo prevenciju i lečenje.“

Nova studija je uključivala MR skeniranje koštane srži astronauta u više vremenskih tačaka pre i posle šestomesečne misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Istraživači su otkrili smanjenje masti u koštanoj srži za 4,2% oko mesec dana nakon povratka na Zemlju. Ovo se postepeno vratilo na normalne nivoe i bilo je usko povezano sa povećanom proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca i obnavljanjem kostiju.

„Pošto se crvena krvna zrnca stvaraju u koštanoj srži, a koštane ćelije okružuju koštanu srž, logično je da telo koristi lokalnu mast koštane srži kao izvor energije za podsticanje crvenih krvnih zrnaca i proizvodnju kostiju“, rekao je dr. Trudel. „Radujemo se što ćemo ovo dalje istražiti u različitim kliničkim uslovima na Zemlji.“

Istraživanje takođe sugeriše da mlađi astronauti mogu imati povećanu sposobnost da iskoriste energiju iz masti koštane srži, a da se masnoća koštane srži ženskih astronauta povećala više nego što se očekivalo nakon godinu dana.

Kao rehabilitacioni lekar, većina pacijenata dr Trudel je anemična i izgubila je mišićnu i koštanu masu nakon dugotrajne bolesti sa ograničenom pokretljivošću. Anemija ometa njihovu sposobnost vežbanja i oporavka mišićne i koštane mase. „Nadam se da će ovo istraživanje pomoći ljudima da se oporave od nepokretnosti na Zemlji, kao iu svemiru“, rekla je dr Trudel. „Naše istraživanje bi takođe moglo da rasvetli bolesti kao što su osteoporoza, metabolički sindrom, starenje i rak, koji su povezani sa povećanjem masti u koštanoj srži.“