Prvi ostaci sauropoda dikreosaurida otkriveni u Indiji

Prvi ostaci sauropoda dikreosaurida otkriveni u Indiji

Tim arheologa sa Indijskog instituta za tehnologiju i Geološkog zavoda Indije, iskopao je prve ostatke sauropoda dikreosaurida u Indiji. U svom radu objavljenom u časopisu Scientific Reports, grupa opisuje fosil, njegovo stanje i gde se uklapa sa drugim dinosaurusima srednje jure.

Fosil (delimični leđni pršljen) iskopan je na mestu u pustinji Tar u blizini grada Džajsalmera, u državi Radžastan. Prethodna istraživanja su pokazala da je tokom mezozojske ere ovo područje bilo obala duž okeana Tetis. Novopronađeni fosil datiran je pre otprilike 167 miliona godina i identifikovan je kao pripadnik dikreosaurida, grupe dinosaurusa sa dugim vratovima koji su se hranili vegetacijom. To je prvi član grupe koji je ikada pronađen u Indiji – i najstariji na svetu.

Tim je svoje novo otkriće nazvao Tharosaurus indicus. Oni primećuju da su dikreosauridi, kao što je T. indicus, svi deo veće grupe zvane diplodokoidi, koji su svi imali duga tela i vratove i šiljke na leđima vrata. T. indicus., primećuju istraživači, ima neke male razlike u odnosu na druge u svojoj grupi, kao što je duga depresija na strani vratnih kostiju i nervnih bodlji za koje se veruje da ukazuju na to da je imao jedinstveno okrenute šiljke. Takođe je imao površinu prednjeg pršljena koja podseća na srce blizu repne kosti.

Istraživački tim sugeriše da je njihovo otkriće verovatno samo prvo od mnogih koje će doći, a zajedno takvi fosili nagoveštavaju mogućnost da je područje gde je fosil pronađen verovatno igralo važnu ulogu u nastanku neosauropoda – takođe dugovratih, koji jedu vegetaciju dinosaurusa.

Oni primećuju da su u tom području pronađeni i drugi fosili koji takođe sugerišu da je region igrao evolucionu ulogu u razvoju mnogih grupa kičmenjaka. Oni zaključuju primećujući da je posao kao što je njihov još uvek ograničen u Indiji, zbog neadekvatne ponude resursa – mnogo više treba da se uradi da bi se saznalo koliko bi zemlja mogla biti bogata fosilima dinosaurusa.