Ekvador glasa za zaustavljanje bušenja nafte u rezervatu Amazonije

Ekvador glasa za zaustavljanje bušenja nafte u rezervatu Amazonije

Ekvadorci su glasali za zaustavljanje projekta bušenja nafte u rezervatu Amazonije, prema rezultatima referenduma u ​​ponedeljak koji je pozdravljen kao istorijski primer klimatske demokratije.

Glas „da“ za zaustavljanje eksploatacije naftnog bloka u Nacionalnom parku Jasuni, jednoj od najraznovrsnijih biosfera na svetu, pobedio je sa 59 odsto, uz 98 odsto glasova.

„Danas Ekvador preduzima ogroman korak u zaštiti života, biodiverziteta i autohtonog naroda“, objavile su dve glavne autohtone organizacije u zemlji, Confeniae i Conaie, na društvenim mrežama.

Posle višegodišnjih zahteva za referendumom, najviši sud u zemlji odobrio je glasanje u maju da odluči o sudbini „bloka 43“, koji doprinosi 12 odsto od 466.000 barela nafte dnevno koje proizvodi Ekvador.

Blok se nalazi u rezervatu koji se prostire na milion hektara i dom je tri poslednje nekontaktirane autohtone populacije na svetu i obilju biljnih i životinjskih vrsta.

Bušenje je počelo 2016. nakon godina pune debate i neuspešnih napora tadašnjeg predsednika Rafaela Koree da ubedi međunarodnu zajednicu da plati Ekvadoru bez novca 3,6 milijardi dolara da ne buši tamo.

Vlada odlazećeg predsednika Giljerma Lasa procenila je gubitak od 16 milijardi dolara u narednih 20 godina ako se bušenje zaustavi.

Rezervat je dom plemena Vaorani i Kichva, kao i Tagaeri, Taromenane i Dugakaeri, koji odlučuju da žive izolovani od modernog sveta.

Nacionalna naftna kompanija Petroecuador imala je dozvolu za eksploataciju 300 hektara, ali kaže da koristi samo 80 hektara.

Amazonski basen – koji se proteže kroz osam nacija – je vitalni ponor ugljenika.

Naučnici upozoravaju da njeno uništenje gura najveću prašumu na svetu blizu tačke preokreta, iza koje bi drveće odumrlo i oslobodilo ugljenik umesto da ga apsorbuje, sa katastrofalnim posledicama po klimu.

Sudbina rezervata privukla je pažnju poznatih ličnosti kao što su holivudska zvezda i ekološki aktivista Leonardo Dikaprio.

„Sa ovim prvim referendumom ove vrste širom sveta, Ekvador bi mogao da postane primer u demokratizaciji klimatske politike, nudeći biračima priliku da glasaju ne samo za šumu, već i za prava urođenika, našu klimu i dobrobit naših planete“, napisao je na Instagramu ovog meseca.

Švedska aktivistkinja za klimatske promene Greta Tunberg takođe je pozdravila „istorijski referendum“.

Nevladina organizacija Amazon Frontlines rekla je da je glasanje „demonstracija klimatske demokratije, gde ljudi, a ne korporacije, odlučuju o vađenju resursa i njegovim ograničenjima“.

Meštani u Jasuniju su podeljeni, a neki podržavaju naftne kompanije i koristi koje je ekonomski rast doneo njihovim selima.

© 2023 AFP

Istražite dalje