Bolest iz viktorijanskog doba pogađa najsiromašnije u Škotskoj

Bolest iz viktorijanskog doba pogađa najsiromašnije u Škotskoj

Bolest povezana sa siromaštvom i neuhranjenošću koja je nekada osakatila pretrpane sirotinjske četvrti Britanije iz 19. veka u porastu je u Škotskoj, pokazuju podaci objavljeni tokom vikenda.

Ukupno 442 slučaja rahitisa — skeletne bolesti uzrokovane stalnim nedostatkom vitamina D — zabeležena su 2022. u poređenju sa 354 u 2018, pokazuju podaci 13 od 14 škotskih zdravstvenih odbora.

„Opšti uslovi koji se mogu sprečiti, poput ovih, ukazuju na to da Škotska ima najniži očekivani životni vek u Velikoj Britaniji“, rekao je Kris Vilijams, zajednički predsedavajući Kraljevskog koledža lekara opšte prakse u Škotskoj, za list „Sandej tajms“.

On je takođe sugerisao da bi faktori životne sredine, kao što je hladnija klima, mogli da stoje iza povećanja.

Rahitis, koji može dovesti do deformiteta skeleta kao što su povijene noge ili kolena, povezan je sa nedostatkom izloženosti sunčevoj svetlosti i vitaminu D koji se nalazi u hrani poput masne ribe ili jaja.

Oko 482 slučaja bolesti, koja je uglavnom nestala iz Britanije pre više od pola veka nakon napora da se poboljša ishrana i izlaganje sunčevoj svetlosti, pronađena su širom Engleske.

Većina slučajeva u Škotskoj zabeležena je u oblasti Velikog Glazgova i Klajda sa 356 dijagnoza.

Glazgov je jedno od najugroženijih oblasti lokalnih vlasti u Škotskoj sa procenjenim da je 32 odsto sve dece u gradu živelo u siromaštvu u periodu 2021-2022, prema Centru za zdravlje stanovništva u Glazgovu.

Prema poslednjim podacima iz 2019. godine, muškarci koji žive u najsiromašnijim delovima grada u proseku žive 15,4 godine manje od onih u najimućnijim delovima.

Za žene, jaz se povećao sa 8,6 na 11,6 godina.

Zdravstveni radnici su predložili povećanje raznolikosti u gradu, kao i promene načina života na više sedeće aktivnosti u zatvorenom prostoru i jeftinija, nezdrava hrana možda doprineli povećanju rahitisa.

Druge takozvane bolesti iz viktorijanskog doba, kao što su tuberkuloza i šarlah, takođe su u porastu u Škotskoj.

Podaci koje je uporedio The Times pokazali su 112 slučajeva tuberkuloze u 2022. i nagli porast dijagnoza šarlaha, sa 223 slučaja u 2022. u poređenju sa 39 slučaja godinu ranije.

U Engleskoj je 2022. godine zabeležen 171 slučaj skorbuta, od kojih su tri zabeležena u Škotskoj.

„Viktorijanske bolesti su bolesti siromaštva i česte su u delovima sveta gde su ljudi siromašni“, rekao je za list Stiven Bejker, molekularni mikrobiolog sa Univerziteta u Kembridžu.

„Rahitis je povezan sa lošom ishranom i verovatnoća loše ishrane može biti podstaknuta troškovima života.“