Afrička nacija zabranjuje TikTok i Telegram

Afrička nacija zabranjuje TikTok i Telegram

Vlada Somalije zabranila je TikTok, Telegram i sajt za onlajn kockanje 1kBet zbog zabrinutosti za bezbednost i terorizam, naredivši u nedelju provajderima internet usluga da onemoguće pristup platformama društvenih mreža.

Ministar komunikacija Jama Hasan Kalif rekao je u saopštenju u nedelju da „teroristi i nemoralne grupe” koriste aplikacije društvenih medija da „šire stalne užasne slike i dezinformacije u javnosti”. ”

„Naređeno vam je da zatvorite gore pomenute aplikacije do četvrtka, 24. avgusta 2023. godine“, rekao je Halif, dodajući da će „svako ko ne bude poštovao ovu naredbu suočiti sa jasnim i odgovarajućim pravnim merama“.

Al-Šabab, džihadistička militantna organizacija, skoro dve decenije vodi pobunu protiv centralne vlade Somalije.

Prema podacima o lokaciji i događajima oružanog sukoba (ACLED), 3.850 ljudi je ubijeno u Somaliji kao rezultat nasilja Al Šababa između avgusta i decembra 2022.

Rečeno je da ova naoružana grupa redovno koristi Telegram i TikTok da komunicira o svojim aktivnostima, koje uključuju objavljivanje video zapisa, saopštenja za javnost i audio intervjua sa svojim komandantima.

Ministarstvo komunikacija Mogadiša saopštilo je da „loše prakse“ koje promovišu terorističke grupe na sajtovima društvenih medija predstavljaju pretnju po bezbednost i stabilnost zemlje, dodajući da radi na zaštiti moralnog ponašanja Somalijaca.

Prošlog oktobra, somalijska vlada je naredila suspenziju više od 40 stranica društvenih medija za koje je tvrdila da ih grupa al-Šabab koristi za širenje „lažnih“ antiislamskih i poruka „dobre kulture“.

Prošle nedelje, somalijski predsednik Hasan Šeik Mohamud objavio je vojnu ofanzivu protiv grupe povezane sa Al Kaidom. Kampanja ima za cilj da zbriše Al Šabab, koji u toj istočnoafričkoj zemlji izaziva pustoš od 2006. godine.