Kanada će rasporediti vojsku u Britanskoj Kolumbiji za suzbijanje požara

Kanada će rasporediti vojsku u Britanskoj Kolumbiji za suzbijanje požara

Kanada šalje vojsku da se uhvati u koštac sa požarima koji se brzo šire u Britanskoj Kolumbiji, rekao je u nedelju premijer Džastin Trudo, dok se zapadna provincija suočava sa plamenom koji je doveo do naloga za evakuaciju više od 35.000 ljudi.

Britanska Kolumbija je proglasila vanredno stanje i uvela zabranu putovanja koja nisu neophodna kako bi oslobodila smeštaj za evakuisane i vatrogasce, i pozvala operatere dronova i druge koji snimaju požare da se drže dalje od spasilaca.

Šef vatrogasaca Zapadne Keloune Džejson Brolund rekao je da je video nadu nakon što se borio sa „epskim“ požarima u poslednja četiri dana. On je rekao da su se uslovi poboljšali, pomažući vatrogascima da stave „čizme na zemlju“ i bace vodu na plamen koji je pretio gradu sa 150.000 stanovnika.

„Stvari izgledaju bolje. Konačno se osećamo kao da idemo napred, a ne nazad, i to je sjajan osećaj“, rekao je Brolund za Canadian Broadcasting Corp. Međutim, upozorio je na teške dane koji su pred nama za obuzdavanje požara u Mekdugal Kriku.

Trudeau je u tvitu naveo da će savezna vlada ponuditi podršku kanadske vojske „kako bi pomogla u evakuaciji, inscenaciji“ i drugim logističkim zadacima kao odgovor na zahtjev vlade Britanske Kolumbije.

Šumski požari nisu neuobičajeni u Kanadi, ali širenje požara i poremećaja naglašavaju ozbiljnost najgore sezone požara do sada, za koju su neki stručnjaci okrivili klimatske promene.

Drugi požari, pogoršani teškom sušom, prijavljeni su bliže američkoj granici i na severozapadu Pacifika SAD.

Odmah preko granice u državi Vašington, vatrogasci su se borili sa dva velika požara, sivim požarom i požarom na putu u Oregonu, koji su zajedno pocrnili više od 20.000 hektara šume i uništili više od 100 objekata.

U Kanadi, vladini zvaničnici pozvali su stanovnike u zonama naređenja evakuacije da odmah odu kako bi spasili svoje živote i sprečili da vatrogasci umru pokušavajući da ih spasu.

Zvaničnici nisu dali nikakve procene o ukupnom broju uništenih zgrada. Video snimci i fotografije na društvenim mrežama prikazuju uništene strukture i vozila, kao i ogroman plamen koji guta drveće.

Naftovod Trans Mountain u vlasništvu kanadske vlade i projekat njegovog proširenja, koji vodi do pacifičke obale kroz unutrašnjost Britanske Kolumbije, nisu bili pogođeni požarima, rekao je portparol kompanije u nedelju.

Deo proširenja gasovoda Cokuihalla, jugozapadno od Kamlupsa, najbliži je požaru.

„Podzemni cevovodi su obično zakopani nekoliko stopa ispod površine i zaštićeni su od vatre zemljom i stalnim kretanjem tečnosti koja se kreće kroz cevovod“, dodao je portparol.

Požari su iscrpili lokalne resurse i privukli pomoć savezne vlade, kao i podršku iz 13 zemalja. Najmanje četiri vatrogasca su poginula.

Oko 140.000 kvadratnih kilometara (54.054 kvadratnih milja) zemlje, otprilike veličine države Njujork, spaljeno je širom zemlje, a dimna izmaglica se proteže sve do istočne obale SAD. Vladini zvaničnici predviđaju da bi sezona požara mogla da se protegne na jesen zbog rasprostranjenih uslova sličnih suši.

Oko 2.000 km severno, šumski požar koji je izbio kontroli u Jelousnajfu, glavnom gradu severozapadnih teritorija, izazvao je evakuaciju skoro svih od 20.000 stanovnika prošle nedelje.

Ne očekuje se da će požar zahvatiti gradsku granicu do kraja vikenda, rekli su zvaničnici, a kiša i niže temperature pomažu u usporavanju njegovog napredovanja.

Krista Flesjer, koja se evakuisala iz grada sa svojim psima, rekla je da je to bio težak put.

Plašila sam se da me ne zahvate požari koji su dolazili preko puta“, rekla je ona.

Za Flesjerova, glavna briga je da li će njena kuća, stara samo dve godine, preživeti.

U Britanskoj Kolumbiji je zatvoren autoput TransCanada u blizini Čejsa, oko 400 km severoistočno od Vankuvera. Autoput je glavna arterija istok-zapad koju koriste hiljade vozača i kamiondžija koji se kreću ka Vankuveru, najprometnijoj luci u zemlji.

Kip Lumkvist, koja radi u prodavnici poklona u Krejgelačiju, turističkom mestu na autoputu, rekla je da je videla mnogo razaranja tokom protekle nedelje.

„Bilo je ludo. Nismo mogli da vidimo brda, planine, drveće, bilo šta, verovatno (pre) dva i po dana“, rekao je Lumkvist. „Vozim belo vozilo, i kada sam izašao da uđem u auto… samo je crno… To je pogubno za zajednicu.“