Tramp će se ‘predati’ gruzijskim vlastima do petka

Tramp će se ‘predati’ gruzijskim vlastima do petka

Očekuje se da će se bivši američki predsednik Donald Tramp, optužen za reketiranje i 12 drugih krivičnih dela u Džordžiji, pojaviti u zatvoru okruga Fulton u četvrtak ili petak, rekao je za CNN neimenovani službenik za sprovođenje zakona upoznat sa slučajem.

Okružni tužilac Fani Vilis otpečatila je optužnicu od 41 tačke protiv Trampa i 18 saoptuženih prošlog ponedeljka, postavljajući krajnji rok za njihovu predaju 25. avgust. Međutim, tačan trenutak Trampove predaje ostaje nejasan, priznao je Si-En-En, pošto bi pregovori između njegovih advokata i tužilaca mogli da se oduže do roka.

Kancelarija šerifa okruga Fulton saopštila je da Tramp i ostali optuženi mogu da se pojave u lokalnom zatvoru da se predaju u bilo kom trenutku. „U ovom trenutku, na osnovu uputstava dobijenih od kancelarije okružnog tužioca i predsedavajućeg sudije, očekuje se da će svih 19 optuženih navedenih u optužnici biti zatvoreno u zatvor u ulici Rajs“, navodi se u saopštenju šerifove kancelarije, ističući da objekat je „otvoren 24/7“.

Bivši predsednik je optužen za navodno kršenje državnog zakona o organizovanom kriminalu, poznatog kao Zakon o organizacijama pod uticajem reketa i korumpiranih organizacija, ili RICO. Optužbe takođe uključuju nekoliko tačaka za zaveru radi mešanja u izbore, krivokletstvo i druge za podsticanje javnog zvaničnika da prekrši svoju zakletvu. Pored Trampa, njegov šef kabineta u Beloj kući Mark Medouz i duga lista sadašnjih i bivših advokata, poput bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija, optuženi su da su tražili da ponište pobedu Džoa Bajdena u predsedničkoj trci 2020.

Nove optužbe označavaju Trampovu četvrtu krivičnu optužnicu samo ove godine, pri čemu su ga federalni tužioci prethodno ošamarili desetinama tačaka krivičnih dela zbog navodnog lošeg rukovanja poverljivim materijalom nakon što je napustio Belu kuću 2021. On je takođe optužen u Njujorku za navodno ćutanje -novčana šema sa porno glumicom Stormi Danijels tokom njegove kampanje 2016. i suočava se sa odvojenim slučajem mešanja u izbore koji vodi specijalni advokat Džek Smit, koji takođe vodi suđenje poverljivim dokumentima.

Tramp, koji je najavio svoju kandidaturu na predsedničkom takmičenju 2024. godine, negirao je sva krivična dela u svakom slučaju, insistirajući da je bio nepravedno meta u politički motivisanom „lovu na veštice“ koji je počeo tokom njegovog sopstvenog predsedništva.

Očekivalo se da će sledeće nedelje Tramp prisustvovati prvoj primarnoj debati GOP-a u Milvokiju, ali je navodno odlučio da je preskoči radi intervjua sa bivšim voditeljem Foks Njuza Takerom Karlsonom, navodi Njujork tajms.