Nova studija pokazuje da povećanje učestalosti požara ugrožava stabilnost ekosistema

Nova studija pokazuje da povećanje učestalosti požara ugrožava stabilnost ekosistema

Nova studija istraživača sa Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU) i Univerziteta Curtin pokazala je značajno povećanje učestalosti požara u Viktoriji u 20 godina od 2001. do 2020. u odnosu na prethodne dve decenije (1980. do 2000.).

„Ovaj porast učestalosti požara, posebno izražen u oblastima kao što su vlažniji šumski ekosistemi u kojima dominiraju eukalipti tipa pepela, izaziva zabrinutost zbog degradacije ekosistema, visokog rizika od kolapsa ekosistema i održivosti operacija sječe domaćih šuma“, glavni autor profesor David Lindenmaier rekao.

Koautor vanredni profesor Fil Zilstra sa Univerziteta Curtin dodao je: „Povećan rizik od čestih požara u posečenim i regenerisanim šumama otežava izazov, jer ove oblasti ostaju zapaljive nekoliko decenija nakon žetve. Nalazi su objavljeni u Ecosphere.

Usred priznanja Australije kao jednog od regiona sa najvećim rizikom od požara na globalnom nivou, nalazi podvlače potrebu za efikasnim strategijama upravljanja požarom za suzbijanje požara.

„Dok rešavanje klimatskih promena nudi dugoročno rešenje, neposredne mere uključuju prakse upravljanja vegetacijom koje smanjuju zapaljivost, kao što je suzbijanje aktivnosti seče u šumama za proizvodnju drveta i preispitivanje opasnosti od paljenja u određenim vrstama vegetacije“, rekao je koautor dr Kris Tejlor .

Prema istraživačima, nalazi pokazuju potrebu za inovativnim pristupima u upravljanju požarom.

„Prihvatanje novih tehnologija i proaktivnih strategija, kao što je rano otkrivanje požara, ima potencijal za ublažavanje uticaja požara“, rekao je profesor Lindenmajer.

„Rano otkrivanje moglo bi dovesti do uspešnijih napora za suzbijanje požara i podstaći šumske pejzaže otporne na vatru kroz ekološki kooperativne tehnike upravljanja požarom.“