Ako ne možete da ih pobedite, pojedite ih: Italijani se nose sa invazijom plavih kraba ovog leta

Ako ne možete da ih pobedite, pojedite ih: Italijani se nose sa invazijom plavih kraba ovog leta

Italijani se bore protiv invazije grabežljivih plavih kraba sa stavom koji je postojao kroz vekove kulinarstva: ako ne možete da ih pobedite, pojedite ih.

Ribari, lobističke grupe i ekolozi su alarmirali rizike od letnjeg porasta populacije invazivnih vrsta koje se brzo razmnožavaju. Krabe proždiru zalihe jegulja, školjki i dagnji ​​i prave pustoš na ribarskim mrežama.

Ali pošto su krabe tu u buduće, grupa za lobiranje na farmi Coldiretti i ribarska udruženja stoje iza niza događaja ovog leta koji pokušavaju da uvedu osnovni deo američke letnje hrane za italijanska nepca.

Pogledajte meni u jednom agriturističkom hotelu na farmi u Venetu koji je ovog leta bio domaćin Coldiretti događaja: salata od ruzmarina i krabe; kraba na venecijanski način (sa kiselim lukom i sirćetom); i testenine sa krabama posipanim belim lukom.

„Obično pravimo krabe na roštilju ili, kao u ovom slučaju, sa testeninom (lingvini)“, rekao je Davide Sergio, kuvar u restoranu La Peschereccio, ribarske zadruge u Orbetelu, na obali Toskane.

Nove stavke menija, međutim, dokaz su potencijalno razorne pretnje italijanskom morskom ekosistemu i ribolovu, posebno cenjenim plodovima školjki koje predstavljaju ključni sastojak još jednog italijanskog kulinarskog proizvoda, špageta alle vongole.

Italija je najveći proizvođač školjki u Evropi i treći po veličini u svetu posle Kine i Južne Koreje, prema podacima Organizacije UN za hranu i poljoprivredu iz 2021.

Ali plava kraba – snažan i brz plivač i proždrljiv i agresivan jedač bez prirodnih predatora osim ribara – doveo je u krizu italijanske proizvođače školjki i dagnji. Grupa ribarske industrije Federagripesca procenjuje da je više od 50% proizvodnje školjkaša ove godine oštećeno.

Italijanska vlada je izdvojila 2,9 miliona evra (3,1 milion dolara) za borbu protiv invazije razornih žetva školjki, ali problem se sada tiče i drugih vrsta ribnjaka u raznim delovima Italije.

U laguni prirodnog rezervata Orbetelo, plave krabe jedu oradu i jegulju, koji su cenjeni zimski ulov koji vekovima održava lokalnu privredu i zvezde u mnogim tradicionalnim jelima.

Sada se jegulje nalaze bez glava ili pocepane. Ribari često pronalaze pocepane mreže iz kojih su pobegle sve ribe, dokaz jakih kandži kraba koje mogu da pocepaju mrežu.

„On je agresivan, brz, životinja neprihvatljive inteligencije. Borimo se sa plavom krabom, ali on je jači od nas jer ih ima toliko“, rekao je Marko Đudiči, koji peca u laguni Orbetelo više od 40 godina. Čak ima i ožiljak od borbe: na jednom palcu ima tragove raka koji mu je kandžom umalo slomio nokat.

Sa američkih obala, Callinectes Sapidus se proširio po celom svetu, verovatno transportovan u balastnoj vodi sa brodova, i uspeo je u Sredozemnom moru, ne samo u Italiji, već iu Albaniji, Španiji i Francuskoj.

Na toskanskoj obali još prošle godine krabe su bili retkost. Sada se jedva da se drveni ribarski čamac vraća na pristanište bez desetina plavih kraba na njemu.

„Sa ekološke tačke gledišta, plave krabe su pravi problem jer napadaju mlade ribe, jegulje, i prekidaju ciklus ishrane riba jer jedu školjke, dagnje i ostrige“, ​​rekao je Pjerluiđi Piro, predsednik Zadruga La Peschereccia.

„Nažalost, rastu eksponencijalno jer izgleda da su svoje idealno stanište pronašli u laguni Orbetelo“, rekao je Piro.

Dodatni problemi ribara: ženka plavog raka proizvodi oko pola miliona jaja godišnje, a prema nekim procenama i do 2 miliona. Morski biolozi veruju da bi porast temperature mora mogao da im pomogne da se šire i množe.

„Obično, u određeno doba godine, kada voda padne ispod 10 stepeni (Celzijusa), ovaj rak ne živi dobro, ali sada pronalazi idealnu temperaturu 12 meseci u godini“, rekla je Enrika Franci, morski biolog u Univerzitet u Sijeni.

Za razliku od severoistočne Italije, gde se ulovi toliko kraba da većina ne može da se proda, u Toskani se za sada skoro sve krabe preprodaju restoranima ili supermarketima, koji su pre nekoliko nedelja počeli da ih izlažu na svojim tezgama za ribu.

Zadruga Orbetelo prodaje krabe po ceni od 8 evra po kilogramu (4 dolara po funti) privatnim licima ili supermarketima.

U restoranu se za 10 evra (11 dolara) kupuju četiri krabe na žaru ili linguine sa sosom od kraba, paradajza, luka, bosiljka i čili paprike.

„Veoma je popularan među ljudima i nestaje u prvih pola sata“, rekao je kuvar Sergio u La Peschereccia.