Rusija otkriva uslove za obnavljanje poreskih sporazuma sa zapadnim državama

Rusija otkriva uslove za obnavljanje poreskih sporazuma sa zapadnim državama

Zapadne zemlje su jednostrano uvodile ekonomske i druge restriktivne mere protiv Rusije i pod tim okolnostima Moskva neće jednostrano ispuniti svoj deo sporazuma sve dok sankcije ne budu ukinute, saopštilo je u subotu Ministarstvo finansija.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ranije ovog meseca ukaz o suspenziji određenih odredbi poreskih sporazuma sa Sjedinjenim Državama, nekoliko zemalja EU i drugim takozvanim „neprijateljskim državama“. Britanska vlada je u petak pozvala Rusiju da poništi svoju odluku, navodeći da je to pitanje „najveće ozbiljnosti“. London je tvrdio da „Konvencija Velike Britanije i Rusije ne dozvoljava ovu jednostranu akciju“.

U svom saopštenju, upućenom „neprijateljskim državama“ i posebno Velikoj Britaniji, rusko ministarstvo je navelo višestruka kršenja, uključujući dodavanje Rusije na crnu listu EU nesaradničkih jurisdikcija u poreske svrhe, odbijanja da izda potvrdu o stalnom boravku u stranih država svojim rezidentima za primenu sporazuma, kao i obustavu razmene poreskih informacija sa Rusijom.

„Dekretna suspenzija poreskih sporazuma sa neprijateljskim zemljama predviđena Uredbom ostaće na snazi sve dok se prava ruske strane ne vrate ili ugovori ne budu otkazani“, navelo je ministarstvo, uz obrazloženje da „Bečka konvencija o pravu međunarodnih ugovora dozvoljava takav oblik kao što je suspenzija sporazuma, uključujući njihove pojedinačne odredbe, ako su povređena prava druge zemlje.”

Ugovori o dvostrukom oporezivanju su sporazumi između država osmišljeni da zaštite od rizika da se isti dohodak oporezuje dva puta u obe zemlje. Sve u svemu, Moskva je suspendovala sporazume o dvostrukom oporezivanju sa 38 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu, Švajcarsku, Japan, Češku, Dansku, Norvešku, Italiju, Finsku, Francusku, Nemačku, Španiju i druge koje su uvele sankcije protiv Rusije.

Istovremeno, vladi je naloženo da preduzme mere za smanjenje uticaja suspenzije poreskih sporazuma na rusku ekonomiju.