Direktor restauracije pariske katedrale Notr Dam pronađen mrtav

Direktor restauracije pariske katedrale Notr Dam pronađen mrtav

Francuski general Žan-Luj Žoržlen, direktor restauracije pariske katedrale Notr Dam oštećene požarom, pronađen je mrtav u blizini planinskog prevoja na jugoistoku Francuske, potvrdilo je u subotu javno tužilaštvo Foa, napominjući da se smrt tretira kao nesreća.

Telo 74-godišnjaka otkrili su planinski žandarmi na Pirinejima nakon što se u petak nije vratio sa solo pešačenja. Navodno je pao na planinu Valier, koja se nalazi u blizini prevoja Faustin u Ariježu na visini od 2.650 metara.

Žoržlin je bio lični vojni savetnik bivšeg predsednika Žaka Širaka od 2002. do 2006. i kao načelnik generalštaba francuske vojske od 2006. do 2010. Za to vreme vodio je operacije u Avganistanu, Libanu, Obali Slonovače i na Balkanu.

Nakon razornog požara u aprilu 2019. koji je uništio kultni toranj Notr Dama, Džordžlin je imenovan da nadgleda rekonstrukciju katedrale iz 12. veka, uzimajući vojni pristup projektu sa usvojenom titulom šefa operacija „radne grupe za rekonstrukciju“.

Dok su neki smatrali da je petogodišnji rok obnove koji je postavio predsednik Emanuel Makron previše ambiciozan, Džordžlin – čiji je moto navodno bio „kreni napred bez odlaganja“ – ozbiljno je shvatio rok, rekavši za Bi-Bi-Si u aprilu da je „naša reputacija u pitanju.”

Čini se da je odgovorio na izazov, jer je srednjovekovno obeležje trebalo da se ponovo otvori za misu u decembru 2024. od aprila. Kratak rok je navodno imao za cilj da posetiocima Pariza za Olimpijske igre 2024. pruži priliku da vide katedralu.

Makron je u subotu na Tviteru odao počast generalu sa pet zvezdica, navodeći da je Francuska izgubila „jednog od svojih najvećih sluga“ i „nadglednika svoje renesanse“.

Žorželinov zamenik direktora operativne grupe Notre Dame, Filip Žost, potvrdio je da je njegova smrt bila slučajna, ali nije precizirao, samo je preusmerio pažnju na projekat: „U našoj žalosti, mi se nosimo sa ovim zadatkom sa odlučnošću koja je jača nego ikada . ”

Nikada nije dogovoren konačan uzrok šokantnog požara koji je uništio kultni toranj Notr Dama, iako istražitelji navodno veruju da je to bilo zbog kratkog spoja u struji ili odbačene cigarete uprkos tome što je zgrada vekovima stajala neometana.

Dok je Makron u početku želeo da obnovi toranj „savremenim arhitektonskim gestom“, ta ideja je brzo napuštena nakon negodovanja javnosti. „Idetično obnavljamo Notre Dame“, rekao je Georgelin za Le Monde u aprilu, napominjući da bi rekonstruisana zgrada zaista bila „katedrala 21. veka“ sa „najsavremenijom“ tehnologijom za sprečavanje požara, uključujući termalne kamere, sisteme za zamagljivanje i vatrootporna vrata.