Prirodnjački muzej se zatvara zbog hemikalija u kolekciji taksidermije

Prirodnjački muzej se zatvara zbog hemikalija u kolekciji taksidermije

Muzej Južne Dakote zatvoren je nakon skoro 40 godina zbog zabrinutosti da bi hemikalije u njegovoj kolekciji taksidermije mogle da ugroze posetioce i osoblje, saopštio je u četvrtak povezani zoološki vrt.

Zoološki vrt Great Plains saopštio je u četvrtak da je zatvorio Muzej prirodne istorije Delbridž u Sijuks Folsu. Izvršni direktor zoološkog vrta Beki Devic rekla je da su u procesu taksidermije korišćene jake hemikalije i da su testovi otkrili nivoe tih hemikalija u muzeju koji se mogu otkriti, prenela je KELO-TV. Nije bila laka odluka da se muzej zatvori, ali je ispravna, rekla je ona.

„Uzorci su ubrani od 1940-ih do 1970-ih. Pre 1980-ih, bilo je uobičajeno da se u procesu taksidermije koriste jake hemikalije za očuvanje kože širom sveta“, navodi se u saopštenju zoološkog vrta na svojoj veb stranici.

Muzejska zbirka izloženih životinja bila je jedna od najvećih u regionu. Biznismen iz Sijuks Folsa Henri Brokhaus je tokom nekoliko decenija sastavio kolekciju koja uključuje životinje sa šest kontinenata. Fotografije kolekcije prikazuju slona, žirafu, nosoroga, zebre i druge životinje.

Advokat Sijuks Folsa Si Džej Delbridž kupio je kolekciju 1981. i poklonio je gradu za osnivanje Muzeja prirodne istorije u Delbridžu 1984. godine.

„Kako uzorci i dalje stare, postoji veći potencijal za izlaganje hemikalijama“, dodaje se. „Iz obilja opreza“, grad i zoološki vrt odlučili su da zbirku povuku iz upotrebe. Devitz je rekao da će ovaj proces trajati dugo jer su neke životinje sada ugrožene i zaštićene saveznim zakonom.

Zoološki vrt i grad će sarađivati sa američkom Službom za ribu i divlje životinje na bezbednom odlaganju taksidermijskih nosača, proces za koji se očekuje da će trajati nekoliko meseci.