Studija otkriva da pasivno pušenje može biti izvor izloženosti olovu kod dece

Studija otkriva da pasivno pušenje može biti izvor izloženosti olovu kod dece

Izloženost olovu je odavno poznata opasnost po zdravlje, posebno za malu decu. Istraživanja su otkrila da čak i na niskim nivoima, hronična izloženost olovu može izazvati oštećenje mozga i drugih organa i uzrokovati probleme sa kognitivnim i motoričkim veštinama. Kao odgovor, službenici javnog zdravlja su utvrdili da ne postoji bezbedan nivo izloženosti i uložili su velike napore da eliminišu boje na bazi olova i olovne cevi u domovima i postepeno ukidaju upotrebu olovnog benzina.

Ali drugi mogući izvor izloženosti olovu kod dece je uglavnom zanemaren, onaj pasivnog pušenja.

Studija objavljena u časopisu BMC Public Health istražuje odnos između pasivnog pušenja i izloženosti olovu kod dece. U studiji, Aleksander Obeng, doktorant na Odseku za životnu sredinu i zdravlje na radu na Teksaškoj školi za javno zdravlje A&M univerziteta, analizirao je podatke o nivoima olova u krvi i izloženosti pasivnom pušenju kod dece i adolescenata uzrasta od 6 do 19 godina. pod nadzorom članova fakulteta dr Genni Carrillo i dr Taehiun Roh.

Istraživači su koristili podatke iz dva ciklusa Nacionalnog istraživanja o zdravlju i ishrani (NHANES), jedan za 2015–2016 i jedan za 2017–2018. NHANES je veliko, nacionalno reprezentativno i dobro cenjeno zdravstveno istraživanje.

Istraživači su analizirali podatke o 2.815 dece i adolescenata, posmatrajući nivoe olova i metabolita nikotina poznatog kao kotin. Nivo kotinina deluje kao indikator izloženosti duvanskom dimu. Istraživači su kategorisali učesnike prema nivoima kotinina u krvi i starosti, sa grupama od 6 do 10, 11 do 15 i 16 do 19 godina, kao i kategorijama niskog, srednjeg i teškog nivoa kotinina. Takođe su prikupili podatke o starosti, polu, rasi i etničkoj pripadnosti, nivou obrazovanja u domaćinstvu i gojaznosti.

Analiza je otkrila da je nivo olova u krvi u korelaciji sa nivoom kotinina. Nivo olova je bio 18% viši kod učesnika u srednjoj grupi kotinina i 29% viši u grupi sa teškom koncentracijom u poređenju sa onima sa niskim kotininom u krvi. Takođe su otkrili da su muškarci i ne-Hispanolci crnci imali više nivoe olova u krvi od medijane, dok su učesnici iz Latinoameričke zajednice imali najniže prosečne nivoe olova u krvi.

Čini se da su ovi nalazi u skladu sa istraživanjima koja pokazuju da odrasli crnci koji nisu latinoamerikanci češće puše nego odrasli latinoamerikanci.

Istraživači su takođe otkrili da je starosna kohorta od 6 do 10 godina imala najveći procenat učesnika čiji je nivo olova u krvi bio iznad medijane, sa trendom smanjenja u starijim grupama. Ovo može biti zbog razlika u ponašanju kod mlađe dece, kao što je češće stavljanje ruku i drugih predmeta u usta, ili zbog toga kako mlađa deca imaju tendenciju da apsorbuju više olova od adolescenata i odraslih. Istraživači su takođe otkrili da su gojazna deca i adolescenti imali znatno niže nivoe olova od onih koji nisu gojazni.

Nalazi ove studije pružaju dokaze da pasivno pušenje može biti izvor izloženosti olovu kod dece i adolescenata.

„Dalja istraživanja će verovatno dati jasniju sliku ovog puta izloženosti, posebno kod mlađe dece, ali ovdašnji nalazi mogu da informišu o trenutnim naporima da se eliminiše izloženost olovu na niskom nivou kod dece“, rekao je Carrillo. „Na primer, edukacija roditelja o pasivnom pušenju kao izvoru izloženosti olovu mogla bi pomoći u smanjenju izloženosti olovu kod dece i dalje nadograđivati uspehe prethodnih inicijativa za uklanjanje olova.“