Modernina ažurirana vakcina protiv COVID efikasna protiv varijante „Eris“

Modernina ažurirana vakcina protiv COVID efikasna protiv varijante „Eris“

Moderna je saopštila u četvrtak da su početni podaci studije pokazali da je njena ažurirana vakcina protiv COVID-19 efikasna protiv podvarijanti „Eris“ i „Fornak“ kod ljudi, preneo je Rojters.

Kompanija očekuje da će ažurirana vakcina biti dostupna, do odobrenja zdravstvenih regulatora u Sjedinjenim Državama, Evropi i drugde, u narednim nedeljama za jesenju sezonu vakcinacije.

Moderna i drugi proizvođači vakcina protiv COVID-19 Novavaks, Pfizer i nemački partner BioNTech SE kreirali su verzije svojih snimaka usmerenih na podvarijantu KSBB.1.5.

Ranije u četvrtak, Pfizer je izvestio da je njegova ažurirana vakcina protiv COVID-19, koja je razvijena zajedno sa BioNTech-om, pokazala neutrališuću aktivnost protiv podvarijante Eris u studiji sprovedenoj na miševima.

Eris, nadimak za EG.5, sličan je podvarijanti KSBB.1.5 i podlozi još uvek dominantne Omicron varijante.

EG.5 čini oko 17% slučajeva COVID-19 u SAD, prema najnovijim vladinim podacima. Infekcije od Fornak-a, zvanično poznate kao FL 1.5.1, takođe rastu širom zemlje.

Hospitalizacije povezane sa COVID-19 u SAD porasle su za više od 40% u odnosu na nizak broj iz juna, ali su i dalje za više od 90% ispod vršnog nivoa postignutog tokom izbijanja Omikrona u januaru 2022.

Svetska zdravstvena organizacija je klasifikovala EG.5 kao „varijantu od interesa”, ukazujući da bi trebalo da se pažljivije prati od drugih zbog mutacija koje bi ga mogle učiniti zaraznijim ili ozbiljnijim.