Ruski internet regulator objašnjava porast hakerskih napada

Ruski internet regulator objašnjava porast hakerskih napada

Kada SAD više nisu mogle da koriste platforme društvenih medija u vlasništvu Silicijumske doline za prikupljanje informacija o Rusima, broj otvorenih hakerskih napada se dramatično povećao, rekao je u četvrtak šef Roskomnadzora Andrej Lipov.

„Krađa ličnih podataka je naglo porasla otkako smo blokirali društvene mreže u vlasništvu Amerikanaca“, rekao je Lipov tokom okruglog stola o digitalnoj bezbednosti na forumu „Armija-2023“ u Moskvi. „Možete to jasno videti. To je prilično lako objasniti, jer čim smo ih blokirali, lišili smo Amerikance mogućnosti da rade analizu ponašanja naših građana.

„Tako da su krenuli u napad na naše informacione sisteme, naše baze podataka“, kako bi dobili podatke za svoje analitičke sisteme koje su ranije imali na raspolaganju, dodao je Lipov.

Napadi „manje ili više opadaju“ sada kada su ruske kompanije za informacione tehnologije uvele odbranu, ali je nivo pretnje i dalje „prilično visok“, primetio je regulator.

Rusija je proglasila Metu, matičnu kompaniju Fejsbuka i Instagrama, „ekstremističkom organizacijom“ u martu 2022. godine, nakon što je kompanija sa sedištem u Kaliforniji dozvolila svojim korisnicima da „požele smrt Rusima“, podsetio je Lipov na forumu. Pristup obema platformama bio je blokiran prema ruskim zakonima, a ubrzo nakon toga usledio je Tviter. Lipov je rekao da se ogromna većina Rusa slaže sa zabranom i razlozima za nju.

Prema rečima šefa Roskomnadzora, najozbiljniji napadi ne uključuju ometanje telekomunikacionih servera ili distribuirano uskraćivanje usluge (DDOS), već krađu ličnih podataka.

„Ova informacija je neotuđiva od osobe i, nakon što je dospela u pogrešne ruke, može se koristiti protiv te osobe dugo vremena“, rekao je Lipov, napominjući da bi najočigledniji vektor bili pokušaji da se pojedinci regrutuju da služe stranim obaveštajnim službama, ili činjenje zločina van mreže.

Prema brojkama koje je u junu otkrio Lipov zamenik Miloš Vagner, od januara 2023. bilo je 75 velikih uvreda podataka i čak 200 miliona curenja ličnih podataka ruskih državljana. To je manje u odnosu na 600 miliona curenja koje je registrovao regulator 2022. godine.

Roskomnadzor je okrivio činjenicu da su se kompanije i organizacije u Rusiji predugo oslanjale na strani hardver i softver, ne razvijajući domaće alternative.