Nemačka istražuje trovanje ruskog novinara koje je mogao da organizuje Kremlj

Nemačka istražuje trovanje ruskog novinara koje je mogao da organizuje Kremlj

Generalno tužilaštvo Minhena vodi istragu „u vezi sa nepoznatom osobom” zbog sumnje da je trovala Elenu Kostjučenko, novinarku nezavisnih ruskih izdanja „Novaja gazeta” i „Meduza”, piše DV.

Kako je Sebastijan Buhner, portparol Generalnog tužilaštva Berlina, rekao novinarima u odgovoru na zahtev, u maju je istraga o trovanju Kostjučenka obustavljena, „jer tokom istražnih mera, u početku, nisu pronađeni znaci da je tokom njenog boravka u Minhenu, neko je pokušao da otruje žrtvu ili da je ubije na bilo koji drugi način“.

Ali u julu je istraga nastavljena i sada se „proverava u kojoj meri je još svrsishodno da se izvrši pregled daljih predmeta sa područja žrtve“ kako bi se tragali za dokazima koji ukazuju na izvršenje zločin.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke je ranije obavestilo DV da slučaj mogućeg trovanja Jelene Kostjučenko vodi Generalno tužilaštvo u Minhenu.

Ruska publikacija Insajder objavila je 15. avgusta da je Kostjučenko mogla biti otrovana nakon što se preselila u Nemačku u oktobru 2022. Ona se posle dva i po meseca obratila policiji jer je smatrala da je slabost posledica kovida.

Još u maju se saznalo da nemačka policija istražuje moguće trovanje dvojice ruskih emigranata, koji su krajem aprila prisustvovali konferenciji u Berlinu koju je organizovao kritičar ruskog Kremlja Mihail Hodorkovski.

Tada je bilo poznato ime samo jedne Ruskinje – Natalije Arno, direktorke Fondacije Slobodna Rusija, neprofitne organizacije sa sedištem u SAD.

Poslednjih godina bilo je više trovanja protivnika ruskog režima u zemlji i inostranstvu. U avgustu 2020, opozicioni političar Aleksej Navaljni podvrgnut je lečenju u berlinskoj klinici Šarite nakon trovanja nervnim agensom Novičok u Rusiji.

Novinarska istraživanja su pokazala da iza ovog i drugih trovanja stoje ruske specijalne službe.