Nigerija kaže da je 36 vojnika poginulo u zasedi naoružane grupe

Nigerija kaže da je 36 vojnika poginulo u zasedi naoružane grupe

Najmanje 36 nigerijskih vojnika ubijeno je ove nedelje u severnom centralnom regionu zemlje tokom zasede naoružanih bandi i u padu helikoptera koji je poslat na lice mesta, saopštila je u četvrtak nacionalna vojska.

Stanovnici su rekli Asošiejted presu da su helikopter oborile naoružane bande u okrugu Vušiši u državi Niger nakon sukoba ranije ove nedelje, ponavljajući upozorenja analitičara o rastućoj moći naoružanih ljudi u teško pogođenom severnom regionu zemlje.

Vojnici su u ponedeljak vodili „ofanzivnu operaciju“ u državi Niger kada su ih upali u zasedu naoružanih bandi, rekao je novinarima portparol odbrane general-major Edvard Buba.

„U zasjedi i vatrenom okršaju poginula su tri oficira, 22 vojnika“, rekao je on i dodao da je sedam vojnika ranjeno.

Helikopter nigerijskih vazduhoplovnih snaga je tada poslat da evakuiše nastradale, ali se srušio u drugom delu države, što je rezultiralo smrću još 14 vojnih lica, uključujući pilote i članove posade, rekao je Buba.

On je rekao da se istražuje razlog nesreće.

Hiljade Nigerijaca ubile su u poslednjih godinu dana od strane naoružanih bandi koje se uglavnom sastoje od bivših stočara koji su uzeli oružje nakon nekoliko decenija sukoba sa poljoprivrednim zajednicama zbog ograničenog pristupa zemlji i vodi.

Portparol odbrane je rekao da je u nekoliko drugih operacija na desetine članova bande ili ubijeno ili u pritvoru, i rekao da su snage bezbednosti i dalje posvećene obnavljanju mira u nasilnim žarištima.

Napad doprinosi drugim izazovima sa kojima se suočava nigerijski predsednik Bola Tinubu, koji predvodi napore zapadnoafričkog regionalnog bloka EKOVAS — kojim on predsedava — da obnovi demokratiju u Nigeru nakon nedavnog puča.