Microsoft će sledeće godine zatvoriti internet prodavnicu Xbox 360

Microsoft će sledeće godine zatvoriti internet prodavnicu Xbox 360

Majkrosoft je u četvrtak saopštio da će ukinuti Xbox 360 onlajn prodavnicu i tržište sledeće godine, pošto se fokusira na svoje najnovije konzole i uslugu pretplate Game Pass.

Xbox 360 Store i Xbox 360 Marketplace biće zatvoreni 29. jula 2024. godine, a igrači koji koriste staru konzolu neće moći da kupuju i preuzimaju nove igre, navodi se u objavi na veb lokaciji Xbox-a.

Microsoft, međutim, dozvoljava korisnicima da igraju sa svojim već kupljenim Xbox 360 igrama i starijim naslovima koji su kompatibilni sa konzolom.

„Mnogo se promenilo otkako je Xbox 360 lansiran 2005. Tehnologija je evoluirala, očekivanja igrača su se promenila, a mi smo fokusirani na to da Xbox Series X|S bude najbolje mesto za igru sada i u budućnosti“, izvestio je Xbox.

Microsoft je zaustavio proizvodnju Xbox 360 2016. i godinu dana kasnije pokrenuo je Xbox Game Pass, pretplatničku uslugu igranja igrica kojoj se može pristupiti na konzolama i Vindovs platformama.

Kao deo najnovijeg poteza, aplikacija Movies & TV na starijoj konzoli će takođe biti uklonjena.

Xbox 360 se smatra jednom od najprodavanijih igračkih konzola svih vremena, u poređenju sa Soni PlaiStation 3. Microsoft je prodao oko 84 miliona jedinica Xbox 360 do 2014. godine, kada je prestao da izveštava o prodaji zbog lansiranja naslednik Xbox One.