Njujork zabranjuje upotrebu TikTok-a na telefonima u vlasništvu grada

Njujork zabranjuje upotrebu TikTok-a na telefonima u vlasništvu grada

Njujork je naložio svojim zaposlenima da izbrišu TikTok sa svojih telefona koje izdaju grad, pridružujući se saveznoj vladi i više od polovine američkih država u zabrani korišćenja aplikacije za društvene mreže u vlasništvu Kine na vladinim uređaja.

„Dok su društveni mediji sjajni u povezivanju Njujorčana jedni sa drugima i gradom, moramo da osiguramo da ove platforme uvek koristimo na bezbedan način“, rekao je Jonah Allon, portparol gradonačelnika Erika Adamsa, u saopštenju u četvrtak.

Alon je rekao da su najviši gradski zvaničnici za bezbednost informacija utvrdili da TikTok predstavlja bezbednosnu pretnju gradskim tehničkim mrežama i da su uputili uklanjanje aplikacije sa uređaja u vlasništvu grada u roku od 30 dana.

Savezna vlada je ranije ove godine naredila zaposlenima da izbrišu TikTok sa mobilnih telefona koje je izdala vlada zbog zabrinutosti da bi njena matična kompanija, BiteDance, mogla dati korisničke podatke kineskoj vladi. Više od polovine američkih država donelo je slične zabrane.

Država Njujork zabranila je korišćenje TikTok-a na državnim uređajima od 2020. godine sa nekim izuzecima za promotivne naloge.

Zvaničnici TikTok-a rekli su da su strahovi da bi upotreba aplikacije mogla predstavljati rizik za sajber bezbednost neosnovani. Nije bilo trenutnog odgovora nakon što je portparolu TikToka poslata poruka u kojoj se traži komentar o zabrani Njujorka.