Nemačka se suočava sa nedostatkom kvalifikovane radne snage

Nemačka se suočava sa nedostatkom kvalifikovane radne snage

Deficit kvalifikovanih radnika u Nemačkoj se pogoršava, pokazalo je najnovije poslovno istraživanje koje je sproveo institut Ifo iz Minhena među skoro 9.000 nemačkih korporacija.

Rezultati ankete, objavljeni u sredu, pokazuju da je preko 43 odsto ispitanika prijavilo manjak kvalifikovanih radnika u julu, u odnosu na nešto više od 42 odsto zabeleženih u aprilu. Najveći nivo svih vremena od skoro 50% je dostignut u julu 2022.

„Uprkos usporenoj ekonomiji, mnoge kompanije i dalje očajnički traže odgovarajuće zaposlene“, kaže stručnjak za Ifo Stefan Sauer.

Prema istraživanju, uslužni sektor je posebno pogođen jer više od 75% pravnih i računovodstvenih firmi nije pronašlo kandidate koji su im potrebni, dok skoro dve trećine kompanija u oblasti transporta, arhitekture i inženjeringa navodi nedostatak kvalifikovanih radnika , označavajući novi maksimum za te sektore.

Više od 43% proizvođača IT opreme i oko 41% proizvođača mašina i opreme koje je anketirao Institut Ifo prijavilo je da su pogođeni nestašicom. Ukupan broj za prerađivačku industriju se neznatno poboljšao na nešto manje od 35%.

Pobesnela inflacija gurnula je Nemačku u recesiju u prva tri meseca tekuće godine, pošto je najveća ekonomija EU značajno pogođena smanjenim isporukama energenata iz Rusije.

Institut Ifo je u junu izvestio o pogoršanju poslovnog raspoloženja, dodajući da se nacija suočava sa izgledima dužeg pada pošto su domaća tražnja i očekivanja izvoznika oslabili. Analitičari očekuju da će se nemačka privreda ove godine smanjiti za 0,3 odsto, upozoravajući da će se verovatno oporaviti tek 2024.