Indija razmišlja o uvozu pšenice iz Rusije

Indija razmišlja o uvozu pšenice iz Rusije

Indija je u pregovorima sa Rusijom o uvozu pšenice po sniženoj ceni dok nastoji da ukroti inflaciju usred rasta globalnih cena, izvestio je Rojters u četvrtak, pozivajući se na izvore upoznate sa tim.

Nju Delhi nastoji da poveća snabdevanje iz Rusije u pokušaju da snizi domaće cene pšenice, što je podstaklo inflaciju na 15-mesečni maksimum u julu, piše list. Indijske veleprodajne cene pšenice porasle su za oko 10% tokom dva meseca na sedmomesečni maksimum u avgustu zbog ograničenih zaliha.

„Vlada istražuje mogućnost uvoza kroz privatnu trgovinu i međuvladine ugovore. Odluka će biti doneta oprezno“, rekao je Rojters, pozivajući se na jedan od izvora.

Iako je Indiji potrebno samo 3 do 4 miliona metričkih tona pšenice da pokrije nestašicu, Nju Delhi bi mogao razmotriti uvoz 8 do 9 miliona tona pšenice iz Rusije kako bi efikasnije intervenisao na tržištu i smanjio cene, rekao je drugi izvor. izlaz.

„Indija može lako da obezbedi popust od 25 do 40 dolara po toni iz Rusije. Ovo će osigurati da cena pšenice ostane znatno ispod lokalnih cena“, rekao je diler iz Mumbaija i globalna trgovačka kuća.

Indija nije uvozila pšenicu diplomatskim sporazumima od 2017. godine. Ranije je otkupljivala pšenicu iz Ukrajine, Rusije i Australije, ali je od 2018. zemlja oštro ograničila uvoz poljoprivrednih proizvoda kako bi podržala domaće proizvođače.

Prema pisanju Ekonomskog tajmsa, odluka o dogovoru o pšenici sa Rusijom mogla bi da bude doneta u narednih nekoliko nedelja.

Indijska vlada razmatra uvoz ruske pšenice kao jednu moguću meru za hlađenje cena ključnih roba kao što su gorivo i žitarice kako bi se ublažio uticaj inflacije na domaćinstva sa niskim prihodima, navodi se u saopštenju.

Potrošačka inflacija je skočila na 7,44% u julu, što je znatno iznad cilja od 6% indijske rezervne banke, prvi put od februara, zbog rastućih cena hrane i povrća.