Premijer Letonije zvanično je podneo ostavku

Premijer Letonije zvanično je podneo ostavku

Letonski premijer Krišjanis Karinš podneo je ostavku predsedniku, kako je najavio početkom nedelje.

Karinš je u četvrtak, 17. avgusta, podneo ostavku predsedniku. Predsednik Edgars Rinkevičs saopštio je da ga je prihvatio, a Karinšina vlada će nastaviti da radi kao privremena vlada do formiranja nove vlade.

Rinkevičs je podsetio da je Kristijanis Karinš bio na toj funkciji četiri i po godine i da su u tom periodu pali svi složeni događaji poslednjih godina, uključujući pandemiju korona virusa, hibridne pretnje na istočnim granicama i izazove u vezi sa ratom Rusije protiv punih razmera. Ukrajina.

Podsetimo, Karinš je početkom avgusta pokušao da se dogovori sa sadašnjim koalicionim partnerima – „Nacionalnom unijom” i „Jedinstvenom listom” – o očuvanju vlade, ali nisu pristali na njegov uslov o smeni određene ministre i predložio drugu – da se razmatra ostavka ministara.ako ne obave određene poslove u određenom roku.

Karinš nije pristao na ovo i počeo je pregovore o potencijalnoj koaliciji sa još dve stranke. On je prvobitno rekao da ne planira da podnese ostavku, ali se predomislio u ponedeljak i najavio da će podneti ostavku u četvrtak.

Evika Silinja, aktuelna ministarka blagostanja, koja je takođe predstavnica Karinšine stranke Novo jedinstvo, imenovana je kao Karinšina verovatna naslednica.

Još uvek je nejasno da li će se Novo jedinstvo, Unija zelenih i poljoprivrednika i naprednjaka dogovoriti o novoj koaliciji ili će se pridružiti i druge političke snage.

Više o političkoj krizi u Letoniji pročitajte u članku Toksični oligarh dobija uticaj u Letoniji.