Čekaju se rezultati analiza breskvi, kada sme da se koristi sporni pesticid

Čekaju se rezultati analiza breskvi, kada sme da se koristi sporni pesticid

Analize breskvi vraćenih iz Hrvatske zbog prisustva pesticida hloropirifos su u toku. Preparati na bazi ove aktivne supstance pre tri godine su zabranjene i u Evropskoj uniji i kod nas, ali se i dalje koriste najčešće iz zaliha, ali i sa crnog tržišta. Ipak, u uslovima nepredvidivih opasnosti koje mogu prouzrokovati štetni organizmi, a koje nije moguće suzbiti registrovanim preparatima, države mogu dozvoliti uvoz neregistrovanih supstanci, kažu u Ministartvu poljoprivrede.

Na sajtu Evropske komisije objavljeno je da je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo pesticida hloropirifos u pošiljci bresaka koja je stigla iz Srbije, pa je tovar vraćen.Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je potom da nema bojazni da će breskve vraćene sa hrvatske granice završiti na tržištu Srbije. U toku su ispitivanja u našim laboratorijama.

Država jeste dozvolila interventan uvoz hloropirifosa, ali samo za zaštitu šećerne repe. Distribucija je išla direktno od proizvođača preparata ka proizvođačima šećerne repe, a ako se ustanove zloupotrebe, biće pokrenuta krivična odgovornost, rekao je za RTS Nebojša Milosavljević, direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kaže da se ispituje odakle je eventualno hrloropirifos završio u vraćenim breskvama, ali i on tvrdi da građani nemaju razloga za bojazan.

Sto trideset četiri fitosanitarna inspektora brine o tome da je povrće i voće u Srbiji bezbedno, kako domaće, tako i ono iz uvoza.

Milosavljević napominje da je u planu zapošljavanje novih kadrova kao i obuka 200.000 poljoprivrednika o bezbednom korišćenju zaštitnih hemijskih sredstava.