Hirurzi su 3D odštampali novi nos, a zatim ga pričvrstili na ruku pacijenta

Hirurzi su 3D odštampali novi nos, a zatim ga pričvrstili na ruku pacijenta

Žena u Francuskoj koja je izgubila deo lica zbog raka dobila je retku transplantaciju nosa, onu koja je štampana u 3D.

Nos po meri napravljen je skoro u potpunosti u laboratoriji, a ipak su krvni sudovi previše sićušni i složeni da bi bili utkani u 3D štampanu strukturu. Da bi nosu pružili preko potrebno snabdevanje krvlju, hirurzi su ga pričvrstili za visoko vaskularizovanu oblast tela: podlakticu.

Nakon dva meseca razvoja na njenoj ruci, nos je pomeren na ženino lice tokom šestočasovne mikrohirurgije koja je pokušala da pažljivo poveže nove krvne sudove sa slepoočnicama pacijenta.

U novembru 2022. godine, nakon deset dana u bolnici i tri nedelje antibiotika, hirurzi sa Instituta za rak Univerziteta u Tuluzu u Francuskoj objavili su da je njihov pacijent „veoma dobro“.

„Kada sam se sutradan probudio, bio sam potpuno preplavljen“, rekao je pacijent za francuske dnevne novine Le Monde krajem 2022.

„Nisam izlazila deset godina, a suprug i ja smo odlučili da uskoro ponovo izađemo u restoran!“

Prema izveštaju La Mond e, jedan od vodećih hirurga na ovom slučaju, Agnes Dupret-Bories, bila je inspirisana da pokuša da implantira 3D štampan nos nakon razgovora sa studentom doktorskih studija u Belgiji pre nekoliko godina.

Ovaj student je bio naučnik koji se bavi biomaterijalima, koji je prethodno testirao biosintetičke implantate na jagodicama dok je radio u kompaniji za 3D štampanje pod nazivom Cerhum.

Godine 2021, Dupret-Bories, zajedno sa svojim kolegom, Bendžaminom Vairelom, koristila je Cerhumovu pomoć da odštampa repliku nosa koristeći hidroksiapatit, prirodni mineral koji pomaže u formiranju zuba i kostiju.

Koža i hrskavica su zatim uzete sa pacijentovog tela i korišćene za davanje detalja skele.

Na kraju, malim krvnim sudovima iz podlaktice pacijenta je dozvoljeno da prirodno kolonizuju implantat tokom dva meseca.

„Danas je transplantacija uspešna“, piše u prevodu objave na Fejsbuku sa Univerzitetskog bolničkog centra u Tuluzu, objavljenoj u novembru 2022.

Nakon devet godina i nekoliko neuspešnih rekonstrukcija nosa, pacijentkinja je konačno vratila nos.

Sada, navodno, može da miriše bolje nego ikad.

„Ova vrsta rekonstrukcije nikada ranije nije izvedena na tako krhkom i slabo vaskularizovanom području“, rekli su zvaničnici u bolnici za londonske dnevne novine Evening Standard.

Hirurzi u Francuskoj se sada nadaju da će koristiti revolucionarnu tehniku za poboljšanje implantacije drugih telesnih implantata u budućnosti.