Britanski premijer Sunak se obavezuje na trostruku penzionu politiku uprkos inflaciji

Britanski premijer Sunak se obavezuje na trostruku penzionu politiku uprkos inflaciji

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da je posvećen vladinom mehanizmu za povećanje državnih penzija, iako će to verovatno koštati milijarde funti više nego obično s obzirom na visoku inflaciju.

Trostruko zaključavanje penzija je obećanje vlade da će javno finansirane penzije povećati za nivo zarade, inflaciju ili 2,5%, šta god bude najviše.

„Naravno da je vlada posvećena svojoj politici trostrukog zaključavanja“, rekao je Sunak za ITV Nevs u sredu na pitanje da li će se pridržavati obećanja uprkos stopi inflacije.

„Sada postoji zakonski, zakonski, proces utvrđivanja povećanja penzija i beneficija koji se dešava na jesen i tu se donose te konačne odluke.

Podaci objavljeni ranije u sredu pokazuju da je glavna stopa inflacije u Britaniji naglo pala na 6,8 odsto u julu, ali je ostala više od tri puta iznad cilja Banke Engleske.

Zarada je takođe naglo porasla, a zvanični podaci objavljeni u utorak pokazuju da je veća za oko 8%.

Početkom 2023. Sunak je sebi postavio cilj da prepolovi inflaciju ove godine, nešto što ostaje u ravnoteži jer se rast cena pokazao upornijim od predviđanja.

„Kada sam postavio tu metu, ljudi su rekli ‘o, to je vrlo lako, on nije dovoljno ambiciozan’“, rekao je on za ITV. „Mislio sam da je to ambiciozan cilj, ali je ispravno biti ambiciozan za našu zemlju.

Prošlog novembra, sa dvocifrenom inflacijom, ministar finansija Džeremi Hant odlučio je da podigne državne isplate za penzije i socijalne beneficije u skladu sa rastom cena po ceni od oko 11 milijardi funti (14,02 milijarde dolara).