Susedi Nigera „aktiviraju“ interventne snage

Susedi Nigera „aktiviraju“ interventne snage

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) saopštila je u sredu da je počela da okuplja „Snage u pripravnosti“ koje imaju za cilj da vrate svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma da vlada Nigerom.

Komitet načelnika štabova odbrane (CCDC) „počeo je sa aktiviranjem“ „Snaga pripravnosti za obnovu ustavnog poretka u Republici Niger“, saopštila je organizacija. CCDC će se sastati u Akri u Gani u četvrtak i petak kako bi „finalizirao planove za raspoređivanje [Snaga]“.

ECOVAS je ranije saopštio da su njeni vojni šefovi „finalizirali planove“ za intervenciju u Nigeru 4. avgusta i najavio aktiviranje snaga 10. avgusta. Prema francuskom emiteru RFI, blok okuplja oko 25.000 vojnika, većinom iz Nigerije.

Grupa vojnih oficira u Nijameju uhapsila je Bazula 26. jula i proglasila se za komitet nacionalnog spasa, navodeći kao razlog nesposobnost vlade da pobedi terorističke grupe i njeno stalno partnerstvo sa bivšom kolonijalnom silom, Francuskom.

U tekstu koji je navodno napisan iz zatočeništva i objavljen u Vašington postu 4. avgusta, Bazum je apelovao na „američku vladu i celu međunarodnu zajednicu da nam pomognu da obnovimo svoj ustavni poredak“.

Afrička unija je u sredu odbila da podrži intervenciju EKOVAS-a, prenose francuski mediji. Senat Nigerije je takođe odbio da odobri vojnu akciju, pozivajući predsednika Bolu Tinubua da istraži diplomatska sredstva za rešavanje krize.

Čini se da ECOVAS ide napred uprkos neslaganju nekoliko članica. Čad i Gvineja protivili su se i sankcijama i intervenciji u Nigeru, dok su Burkina Faso i Mali rekli da bi svaki vojni potez protiv Nijameja smatrali objavom rata obojici.

Vojna vlada koju predvodi general Abdourahamane Tchiani je, kako se izveštava, pozvala dobrovoljce da se odupru osvajačima EKOVAS. Radio Nigerija je izvestio da su najavljene akcije regrutovanja u Nijameju, kao i regionima koji se graniče sa Nigerijom i Beninom.

Francuska i SAD imaju nekoliko vojnih baza u Nigeru, sa oko 1.000 američkih i 1.500 francuskih vojnika koji su trenutno u zemlji.