Grupa japanskih majki strahuje da bi ispuštanje vode iz Fukušime moglo da oživi zdravstvene probleme

Grupa japanskih majki strahuje da bi ispuštanje vode iz Fukušime moglo da oživi zdravstvene probleme

Talasi koji se lome na japanskoj plaži udarali su čoveka i ženu obučene u vodootporne odeljke i šešire. Oni su ilustrovali upotrebu plavog kontejnera kako bi uzimali tečnost i sipali je u velike plastične posude. Ova tečnost je trebala biti preneta i analizirana zbog prisustva radijacije.

Ovaj par su članovi kolektiva koji prate nivoe radijacije u hrani i morskoj vodi. Imali su zabrinutosti u vezi sa namerama Japana da ispusti tretiranu radioaktivnu vodu u okean blizu nuklearne elektrane Fukushima. Ova perspektiva je izazvala sećanja na anksioznost koja je proživljena kod stanovnika tokom katastrofe 2011. godine.

„Stanovnici Fukushime su podnosili rizike poslednjih 12 godina i primetili su opadanje nivoa radijacije“, izjavila je Ai Kimura, rukovodilac neprofitne grupe poznate kao Laboratorija za radijaciju majki Fukushime, ili Tarachine.

„Međutim, ako se radioaktivni materijali sada puste u more, to bi moglo ponovo da probudi tragediju od pre 12 godina“, dodala je, obraćajući se okupljenima u laboratoriji u gradu Iwaki, udaljenom 50 km južno od nuklearne elektrane.

Japana se priprema da ovog leta otpočne puštanje preko milion tona vode iz nuklearne elektrane oštećene tsunamijem u Tihom okeanu. Međutim, tačan datum još nije otkriven.

Iako i vlada i međunarodni nuklearni regulator tvrde da je plan bezbedan, to je izazvalo zabrinutost među susednim zemljama, posebno Kinom, kao i lokalnom ribarskom industrijom.

Tarachine se sastoji od 13 članova, uglavnom majki, koji su prvobitno bili neupućeni u radiologiju. Sticali su znanje od naučnika i lekara o sprovođenju testova i vođenju evidencije.

Kimura, koja je izgubila posao pripremanja školskih obroka nakon katastrofe, pridružila se grupi 2014. godine. Samostalno je naučila kako da meri radijaciju, pokretana željom da zaštiti svoje tinejdžerke ćerke i druge.

Trenutno joj je fokus usmeren na unapređenje komunikacije između vlade, operatora nuklearne elektrane Tokyo Electric Power (9501.T), građana, ribara i ostalih zainteresovanih strana. Cilj je umiriti zabrinutost u vezi sa sigurnošću i adresirati druge strahove.

„Pošto okean nema granice… i jednom kada se oslobode supstance, ne mogu se povući nazad, ovaj problem prevazilazi okvire Fukushime ili čak Japana. On zahteva pažnju celokupne svetske zajednice“, naglasila je Kimura.

Japanska vlast tvrdi da je voda filtrirana kako bi se uklonili većina radioaktivnih elemenata, osim tricijuma, izotopa vodonika koji je teško odvojiti od vode. Međutim, pre puštanja, voda će biti značajno razblažena ispod međunarodno odobrenih nivoa.

Grupa Kimure se obavezala da će nastaviti sa svojim aktivnostima i nakon početka otpuštanja vode.

„Nastavićemo da pružamo podatke, kako bi roditelji mogli donositi informisane odluke, a deca takođe mogla odlučiti, kada odrastu, da li će jesti ribu iz Fukushime ili plivati u moru“, istakla je Kimura.