Otkrivanje trajnih posledica konflikta između Izraela i Gaze na veterane i njihove porodice

Otkrivanje trajnih posledica konflikta između Izraela i Gaze na veterane i njihove porodice

Revolucionarna istraživanja vođena od strane stručnjaka sa Hebrejskog univerziteta – Shahaf Leshem, Eldad Keha i Prof. Eyal Kalanthroff – su osvetlila trajne psihološke posledice koje proističu iz 2014. vojnog konflikta između Izraela i Gaze. Ovo istraživanje duboko se bavi dubokim implikacijama traumatičnih iskustava kako na veterane, tako i na njihove roditelje, otkrivajući da su veteranima direktno uključenim u konflikt prikazani gotovo dvostruki simptomi poremećaja nakon traume (PTSD) u poređenju sa veteranima koji nisu bili direktno aktivni, razlika koja je primetna i nakon pola decenije nakon konflikta.

Utjecaj na Veterane i Njihove Roditelje: Istraživanje otkriva da su roditelji aktivnih veterana suočeni sa povećanim sekundarnim traumatičnim stresom (STS), bez obzira na njihovu informisanost o mestima boravka svoje dece tokom rata. Posebno je značajno to što majke nose veći teret sekundarnog traumatičnog stresa od očeva, ali je značajna veza pronađena između PTSD veterana i sekundarnog traumatičnog stresa očeva. Ova veza ukazuje na snažnu emotivnu povezanost i deljeni doživljaj između očeva i njihove ratničke potomstva.

Nepoznat Proučavanju: Iako je sekundarni traumatični stres (STS) tradicionalno ispitan kod terapeuta, supružnika i dece traumatizovanih pojedinaca, ovo istraživanje je među pionirima koji istražuju vezu između simptoma PTSD kod dece i mentalnog blagostanja njihovih roditelja. Konkretno, istraživanje istražuje dugotrajne simptome STS koje podnose roditelji ratnih veterana, oblast koja je do sada ostala uglavnom neistražena.

Fokus na Veteranima Izraelsko-Gaza Rata 2014: Istraživanje se fokusira na veterane izraelsko-gaza rata 2014, vršeći upoređivanje simptoma PTSD između veterana direktno aktivnih u ratu (DAV) i veterana indirektno aktivnih u ratu (IAV) – onih koji su pripadali vojnim jedinicama za borbu, ali nisu bili direktno uključeni u konflikt. Ova razlika postavlja prirodan eksperimentalni scenario, osvetljavajući psihološki teret direktnog učešća u ratu.

Ključni Zaključci: Otkrića istraživanja su od suštinskog značaja:

  1. Povećani Simptomi PTSD kod Direktno Aktivnih Ratnih Veterana: Istraživanje otkriva da su veterani koji su bili direktno uključeni u konflikt (DAV, N=32) pokazali gotovo dvostruko viši nivo simptoma PTSD u poređenju sa indirektno aktivnim veteranima (IAV, N=26). Ovo potencira dugotrajan uticaj traumatičnih iskustava iz rata na mentalno blagostanje veterana, čak i nakon pet godina od konflikta.
  2. Sekundarni Traumatični Stres kod Roditelja: Roditelji veterana koji su aktivno učestvovali u ratu su pokazali povišene nivoe sekundarnog traumatičnog stresa, u kontrastu sa roditeljima veterana koji nisu bili direktno angažovani. Primetno je da su ove razlike nastale iako većina roditelja nije bila upoznata sa mestima boravka svoje dece tokom konflikta.
  3. Uticaj na Majke i Očeve: Majke su nosile veći teret sekundarnog traumatičnog stresa od očeva u celini. Međutim, primetna je značajna veza između PTSD veterana i simptoma sekundarnog traumatičnog stresa kod očeva, što ukazuje na snažnu emotivnu vezu i deljeni doživljaj između očeva i njihove ratničke dece.

Posledice i Buduće Perspektive: Ovo istraživanje baca svetlo na dugotrajne mentalne posledice koje podnose ratni veterani i njihove porodice, ističući često zanemarene posledice traumatičnih događaja. Zaključci ukazuju na hitnost potpunih sistema podrške kako za veterane, tako i za njihove bližnje, naglašavajući povezanost njihovog psihološkog blagostanja.

Istraživanje ovih naučnika nosi duboke implikacije za razumevanje prenošenja traume unutar porodica. Osim toga, ono nudi osnovu za dalja istraživanja i intervencije usmerene na adresiranje psiholoških potreba ratnih veterana i njihovih voljenih.