Studija identifikuje potencijalni uzrok dugotrajne slabosti mišića nakon COVID-a

Studija identifikuje potencijalni uzrok dugotrajne slabosti mišića nakon COVID-a

Istraživači sa Univerziteta na Malti otkrili su potencijalni uzrok upornih i često iscrpljujućih simptoma koje imaju dugi pacijenti sa COVID-19. Nova studija objavljena u Biochimica et Biophisica Acta (BBA)—Molekularna osnova bolesti ima implikacije na razvoj lekova za lečenje osoba koje se nisu u potpunosti oporavile od infekcije COVID-19.

Skoro jednu trećinu osoba koje se oporave od COVID-19 muče simptomi koji često izbacuju život iz koloseka, uključujući dugotrajni umor, nedostatak daha, poteškoće sa koncentracijom (koje se često nazivaju „moždanom maglom“) i slabost mišića. Iako dugogodišnji COVID sve više postaje značajan globalni teret koji utiče na svakodnevno funkcionisanje, njegov uzrok je bio neuhvatljiv.

SARS-CoV-2, koronavirus odgovoran za COVID-19, zakači se na receptor ACE2 (enzim koji konvertuje angiotenzin 2), koji deluje kao ulazna vrata kroz koja virus inficira ćelije. U pionirskoj studiji, istraživači sa Univerziteta na Malti su iskoristili voćne mušice da smanje nivoe ACE2 receptora. U odsustvu virusa, ovo je bilo dovoljno da izazove umor i smanjenu pokretljivost.

„Naše istraživanje jasno pokazuje da je iscrpljivanje ACE2 centralno za neuromišićne komplikacije koje doživljava značajan procenat pacijenata sa COVID-19“, rekao je profesor Ruben Cauchi, koji vodi Laboratoriju za bolesti motornih neurona na Univerzitetu Malta.

Ubedljivi nalazi potiču iz velike studije koja je počela tokom vrućine pandemije i privremeno je preuzela glavni fokus laboratorije kao odgovor na globalnu vanrednu situaciju. Prof. Cauchi i njegov tim već dugo koriste voćne mušice za istraživanje ALS-a zbog izuzetnih genetskih i bioloških sličnosti sa ljudima.

Kada su analizirali molekularne defekte u organizmima sa smanjenim nivoima ACE2, malteški naučnici su otkrili prekid u komunikaciji između nerava i mišića. Utvrđeno je da je ugroženo nekoliko ključnih molekula potrebnih da nervi šalju poruke mišićima.

Smatra se da se različiti putevi spajaju kako bi snizili nivoe ACE2 ili oslabili njegovu funkciju kod ljudi nakon infekcije koronavirusom. „Pored toga što ga je oteo virus, ACE2 receptor na površini ćelije takođe može biti meta autoantitela, pri čemu imuni sistem napada telo kao što to čini kod multiple skleroze“, dodao je dr Pol Erera, koji je izveo zamršene eksperimente. koje su bile ključne za proučavanje. Takođe je bilo izveštaja o postojanosti virusa dugo nakon početne infekcije.

Otkriće Univerziteta na Malti baca svetlo na trajni uticaj infekcije COVID-19 i utire put terapijskim pristupima za ublažavanje komplikacija koje hronično onemogućavaju.