Vođa bande na Haitiju obećava da će se boriti protiv bilo koje strane oružane sile ako počini zloupotrebe

Vođa bande na Haitiju obećava da će se boriti protiv bilo koje strane oružane sile ako počini zloupotrebe

Bivši policajac koji mnogi smatraju najmoćnijim vođom haitijske bande upozorio je u sredu da će se boriti protiv bilo koje međunarodne oružane snage raspoređene u karipskoj zemlji ako počini bilo kakve zloupotrebe, prenosi AP.

Džimi Šerizije, najpoznatiji kao „Roštilj“, takođe je pozvao Haićane da se mobilišu protiv vlade. „Tražimo od stanovništva da ustane“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Premijer Ariel Henri, koji je predvodio Haiti od ubistva predsednika Žovenela Moisa u julu 2021. godine, od oktobra se zalagao za raspoređivanje stranih oružanih snaga kako bi pomogli u borbi protiv moćnih bandi za koje se procenjuje da sada kontrolišu 80% glavnog grada Luke. -au-Prince.

Krajem jula, afrička nacija Kenija ponudila je da predvodi multinacionalne snage, a SAD su ranije ovog meseca rekle da će u Savetu bezbednosti UN predložiti rezoluciju kojom se ovlašćuje organizacija koja nije članica UN. multinacionalna misija.

Cherizier je rekao da bi dobrodošao stranim snagama ako bi uhapsile premijera i ljude koje je opisao kao korumpirane političare i lokalnu policiju koja navodno prodaje municiju i oružje u sirotinjskim četvrtima Haitija.

„Ako strana sila dođe da pomogne i pruži sigurnost da život počne iznova, mi ćemo takođe aplaudirati“, rekao je on.

Ali on je rekao da će se Haićani dići ako bilo koja međunarodna snaga ponovi akcije prethodnih mirovnih snaga UN, uključujući seksualna zlostavljanja i nenamerno unošenje kolere u izvore vode.

Borićemo se protiv njih do poslednjeg daha“, rekao je on. „Biće to borba naroda Haićana da spase dostojanstvo naše zemlje.

Ujedinjene nacije nisu imale komentar, rekao je portparol UN Stefan Dužarik.

Cherizier, koga su vlasti optužile da je organizovao nekoliko masakra u poslednjih nekoliko godina i da je organizovao blokadu goriva prošle godine koja je paralisala Haiti na skoro dva meseca, rekao je da grupa koju vodi, G9 porodica i saveznici, više ne ratuje sa drugom poznatom grupom kao G-Pep.

„Postali smo jedno“, rekao je. „Mnogo volimo život.“

Šerizije je jedini Haićanin pod sankcijama UN-a, a Savet bezbednosti je rekao da je „učestvovao u delima koja ugrožavaju mir, bezbednost i stabilnost Haitija i da je planirao, usmeravao ili počinio dela koja predstavljaju ozbiljne povrede ljudskih prava“.

On je pozvao Ministarstvo prosvete da ponovo otvori škole u ​​Cite Soleilu i drugim sirotinjskim četvrtima koje su zatvorene zbog zaraćenih bandi koje siluju i ubijaju ljude. Nasilje je raselilo skoro 200.000 Haićana čije su kuće zapalile bande.

Šerizije je razgovarao sa skoro dvadesetak novinara na gradilištu na otvorenom u Port-o-Prensu. Nosio je sandale, bele pantalone i narandžastu kapuljaču sa religioznim simbolom koji se koristi u Vodouu.

Bio je okružen sa nekoliko članova G9 koji su ispod odeće nosili male pištolje, za razliku od njegovih prethodnih medijskih nastupa na kojima su otvoreno držali jurišne puške.