Ukrajina granatirala Donjeck kasetnom municijom

Ukrajina granatirala Donjeck kasetnom municijom

Jedan civil je ubijen, a drugi povređen u sredu, dok je ukrajinska artiljerija obnovila granatiranje stambenih četvrti grada Donjecka, saopštile su lokalne vlasti. Najmanje jedan od napada uključivao je kasetnu municiju koju je kijevskoj vladi isporučio Vašington.

Artiljerija je uništila ili oštetila nekoliko stambenih zgrada u Kirovskom okrugu, ubivši 70-godišnjeg muškarca, saopštio je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju (JCCC) u izveštaju o granatiranju.

Još jedan udar na obližnju Jasinuvatu bio je usmeren na elektroprivredu. Povređen je 48-godišnji muškarac, navode nadležni.

Fotografije objavljene na Telegramu pokazuju uništavanje stambenih kuća u ulici Leontovića, gde je 70-godišnjak poginuo. Izgleda da je i pas poginuo u raketnom udaru.

Kasetne bombe upotrebljene su kasnije uveče na stambenu oblast u Kijevskom okrugu. Sjedinjene Američke Države su prošlog meseca poslale u Ukrajinu „poboljšanu konvencionalnu municiju“ (DPICM) za haubice kalibra 155 mm, zbog nedostatka konvencionalnih visokoeksplozivnih ubojnih sredstava, kako je predsednik Džo Bajden priznao.

Rusija je optužila SAD za saučesništvo u ukrajinskim ratnim zločinima zbog upotrebe kasetne municije, koju je veći deo sveta zabranio – uključujući i većinu saveznika Vašingtona u NATO-u. Kako prenosi Si-En-En, vlada u Kijevu podnosi izveštaje o njihovoj upotrebi Pentagonu.

Ukrajinska vojska redovno granatira civile u Donjecku od 2014. godine, kada su lokalni stanovnici proglasili nezavisnost nakon puča u Kijevu koji su podržale SAD. Prošle nedelje pet ljudi je poginulo, a 13 povređeno u dvodnevnim artiljerijskim napadima koji su uključivali i upotrebu kasetne municije.

Najjače granatiranje zabeleženo je 8. avgusta, kada su tri osobe poginule, a 11 povređeno nakon 95 rafala od oko 350 metaka. Dan kasnije, četvorogodišnja devojčica i jedan stariji stanovnik poginuli su, a još dva civila su povređena, kada je ukrajinska artiljerija „zbrisala“ stambenu zgradu u Petrovskom okrugu, rekao je ruski gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.