Predsednik Poljske odobrio održavanje referenduma na dan parlamentarnih izbora

Predsednik Poljske odobrio održavanje referenduma na dan parlamentarnih izbora

Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je u sredu amandman na zakon o nacionalnom referendumu koji će omogućiti održavanje plebiscita na dan parlamentarnih izbora 15. oktobra, navodi se u poruci Kancelarije predsednika Poljske, prenosi „Evropska istina“.

Amandman na zakon dozvoljava da se u Poljskoj održi nacionalni referendum istog dana kada i predsednički, parlamentarni ili izbori za Evropski parlament. Referendum se može održati od 7.00 do 21.00 čas.

Ranije u sredu, poljski Sejm je odbacio primedbe Senata, gde većinu imaju opozicione stranke, protiv uvođenja amandmana na zakon o opštenacionalnom referendumu.

Referendum je, podsetićemo, inicirala vladajuća partija „Pravo i pravda”. Najpre su hteli da mu dostave jedno jedino pitanje – o mehanizmu raspodele migranata između zemalja EU, ali su mu kasnije dodata još tri.

Sada se prvo pitanje tiče prodaje važne državne imovine stranim pravnim licima, drugo – povećanje starosne granice za odlazak u penziju, treće – mehanizam raspodele migranata između zemalja EU, četvrto – demontaža ograde na granici Poljske i Belorusije.

Vlada je pravdala održavanje referenduma istovremeno sa izborima za Seimas i Senat činjenicom da bi smanjio troškove i povećao izlaznost.