Sudski nadzornik podneo žalbu protiv sudije koji je naredio „obuku za verske slobode“ za advokate

Sudski nadzornik podneo žalbu protiv sudije koji je naredio „obuku za verske slobode“ za advokate

Sudski nadzornik podneo je tužbu protiv saveznog sudije koji je naredio „obuku o verskim slobodama“ za tri advokata Southvest Airlinesa kao deo njihove kazne jer nisu u potpunosti poštovali njegova naređenja u slučaju koji uključuje govor o abortusu.

Lider Fik the Court kaže da je izbor obuke američkog okružnog sudije Brantlija Stara koju je sprovela hrišćanska pravno-zastupnička grupa „čudan i bez presedana“.

Fik the Court, mala, nestranačka grupa poznata uglavnom po nadgledanju Vrhovnog suda SAD, podnela je u utorak peticiju za prekršaj sudskog suda Petom okružnom apelacionom sudu u Nju Orleansu.

Izvršni direktor grupe, Gabe Roth, posebno je ciljao na to da sudija u Dalasu odabere Alijansu za odbranu slobode da sprovede cjelodnevnu obuku za tri advokata sa jugozapada u slučaju koji uključuje stjuardesu koja je rekla da je otpuštena zbog komentara protiv abortusa. Konzervativni ADF je zastupao klijente koji se protive abortusu, istopolnim brakovima i pravima transrodnih osoba.

Rot je rekao da bi etička obuka bila u redu, ali sudija nije trebalo da naredi obuku koju vodi bilo koja organizacija vezana za određenu veru.

„Starov nalog predstavlja opasan presedan i on sam zaslužuje sankcije zbog ove strašne presude“, rekao je on.

Sudija je naredio obuku nakon što je Southvest promenio jezik obaveštenja koje je naložio da se pošalje zaposlenima da objasni zakonsku zabranu verske diskriminacije.

Southvest, sa sedištem u Dalasu, uložio je žalbu na nalog o sankcijama i pobedu otpuštene stjuardese na suđenju. Žiri joj je dodelio 5,1 milion dolara od Southvesta i njenog sindikata, ali je Star smanjio nagradu na oko 800.000 dolara.

Bivši predsednik Donald Tramp nominovao je Stara za klupu 2019.