Ministarstvo spoljnih poslova radi na pozivu Ukrajine na samit G20

Ministarstvo spoljnih poslova radi na pozivu Ukrajine na samit G20

Ukrajina, zajedno sa svojim partnerima, radi na tome da dobije poziv za samit G20 koji će se održati u Indiji u septembru.

Kako je objasnio Točicki, Ukrajina želi da učestvuje na samitu G20 s obzirom na to da će tamo biti pokrenuti ekonomski problemi.

„Smatramo da je ono što Ruska Federacija radi po pitanju raskida „sporazuma o žitu“ veliki izazov za privrede ne samo afričkih i azijskih zemalja, već i za svetske privrede“, rekao je zvaničnik Ministarstva. inostranih poslova.

„Zbog toga mi i naši partneri radimo na tome da budemo među pozvanima – kako sa Indijom, tako i sa drugim partnerima koji su među učesnicima ovog samita“, dodao je on.

Ranije u sredu, Subrahmanjam Džajšankar, ministar spoljnih poslova Indije koja predsedava G20, rekao je tokom sastanka sa međunarodnim medijima da Ukrajina nije pozvana na predstojeći samit.

Prema njegovim rečima, pored stalnih članica „Grupe 20“, na sastanak u Nju Delhiju pozvano je samo devet zemalja – Španija, Bangladeš, Nigerija, Mauricijus, Egipat, Holandija, Oman, Singapur i Ujedinjene Arapske Emirates.

Podsetimo, Ukrajina je dobila poziv za poslednji samit G20 u Indoneziji. Predsednik Vladimir Zelenski je prvi put predstavio „formulu mira“ učesnicima sastanka putem video linka.

Februarski sastanak ministara finansija „Grupe dvadeset“ završen je bez zajedničkog saopštenja zbog oklevanja Rusije i Kine da se dogovore o uslovima prihvatljivim drugoj u vezi sa ratom Ruske Federacije protiv Ukrajine.