SAD priznaju „zabrinutost“ zbog odnosa Rusije i Kine

SAD priznaju „zabrinutost“ zbog odnosa Rusije i Kine

Sjedinjene Države gledaju na poboljšanje odnosa između Pekinga i Moskve sa „zabrinutošću“, saopštio je Stejt department, nekoliko dana nakon što je Pentagon poslao ratne brodove da se suprotstave kineskim i ruskim brodovima koji učestvuju u zajedničkim pomorskim vežbama.

Tokom brifinga za štampu u utorak, portparol Stejt departmenta Vedant Patel razgovarao je o predstojećem samitu između SAD, Japana i Južne Koreje, za koji se očekuje da će staviti veliki fokus na Narodnu Republiku. Upitan da li bi sastanak mogao da naškodi naporima SAD da „ponovno uspostave komunikacione kanale“ sa Pekingom, Patel je odgovorio negativno, ali je nastavio da je izrazio zabrinutost zbog veza Rusije i Kine.

„Takođe smo bili jasni u vezi sa kontinuiranom zabrinutošću NRK-a i Rusije zbog zatvaranja svojih odnosa i koraka koje su takođe preduzeli. Tako da ne mislim da su ove stvari nula. Možemo nastaviti da se bavimo svim ovim stvarima na odgovarajući način“, rekao je on.

Iako se Stejt department uzdržao od citiranja Kine po imenu u prethodnim komentarima o trosmernom samitu zakazanom za sledeću nedelju, neimenovani američki zvaničnici do kojih je došao Glas Amerike rekli su da će se skup baviti „rastućim pretnjama“ koje predstavljaju Peking i Pjongjang.

Patelove primedbe dolaze ubrzo nakon što je Vašington poslao nekoliko razarača sa navođenim projektilima da prate rusko-kinesku pomorsku patrolu, koja je plovila blizu obale Aljaske tokom zajedničke vojne vežbe. Više republikanskih poslanika označilo je incident kao „upad“, a senator Aljaske Dan Salivan je rekao da se Sjedinjene Države moraju suočiti sa „autoritarnom agresijom“.

Komentarišući ratne igre, Liu Pengiu, portparol kineske ambasade u Vašingtonu, insistirao je da „ova akcija nije usmerena ni na jednu treću stranu i da nema nikakve veze sa trenutnom međunarodnom i regionalnom situacijom“, očigledno misleći na sukob u Ukrajini i sukob Vašingtona i Pekinga oko Tajvana.

Moskva je u međuvremenu saopštila da će ruska mornarica nastaviti saradnju sa svojim kineskim kolegama, napominjući da je zajednička patrola putovala kroz Japansko more, moreuz La Perouse, Ohotsko more i moreuz Kamčatka.

S obzirom da je Rusija postala jedan od najvećih trgovinskih partnera Kine, američki zvaničnici takođe imaju za cilj jačanje ekonomskih veza između Rusije i Kine. Iako je Bela kuća u više navrata optuživala Peking da pomaže Moskvi u sukobu u Ukrajini, Narodna Republika je insistirala da ona samo „obavlja normalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju sa zemljama širom sveta, uključujući Rusiju“. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je takođe tvrdilo da bilateralne veze sa Moskvom „nisu ciljane na treću stranu, niti su podložne mešanju i prinudi od strane treće strane“, pozivajući Vašington da gleda svoja posla.