Dobra kardiorespiratorna kondicija povezana sa do 40% manjim rizikom od 9 karcinoma

Dobra kardiorespiratorna kondicija povezana sa do 40% manjim rizikom od 9 karcinoma

Dobra kardiorespiratorna kondicija u mladosti povezana je sa do 40% manjim rizikom od kasnijeg razvoja 9 specifičnih karcinoma — barem kod muškaraca — sugeriše veliku dugoročnu studiju objavljenu na internetu u British Journal of Sports Medicine.

To uključuje rak glave i vrata, jednjaka, želuca, pankreasa, jetre, creva, bubrega i pluća.

Kardiorespiratorni fitnes se odnosi na sposobnost osobe da radi aerobne vežbe, kao što su trčanje, vožnja bicikla i plivanje tokom dužeg perioda, ili čak da se penje uz stepenice. Poznato je da je povezan sa manjim rizikom od određenih karcinoma, ali je prijavljeno nekoliko velikih, dugoročnih studija višestrukih mesta raka.

Istraživači su se stoga oslanjali na povezane podatke švedskog registra do kraja 2019., koji pokrivaju osnovne informacije, medicinske dijagnoze i smrti regruta koji su započeli vojnu službu između 1968. i 2005. godine.

Na početku svog boravka, kada su imali između 16 i 25 godina, regruti su prošli standardnu bateriju procena. To uključuje visinu, težinu (BMI), krvni pritisak, mišićnu snagu i kardiorespiratornu kondiciju.

Regruti sa niskim nivoom kardiorespiratorne kondicije imali su nešto veću verovatnoću da budu gojazni, veća je verovatnoća da će imati istoriju zloupotrebe alkohola i supstanci i da imaju roditelje nižeg obrazovanja nego regruti sa višim nivoom kondicije.

Sve u svemu, 365.874 regruta imalo je nizak nivo kardiorespiratorne sposobnosti; 519.652 je imalo umereni nivo; a 340.952 imalo je visok nivo.

Konačna analiza uključila je više od milion muškaraca (1.078.000), od kojih je 84.117 (7%) kasnije razvilo rak na najmanje jednom mestu tokom prosečnog perioda praćenja od 33 godine.

U poređenju sa muškarcima sa niskim nivoom kondicije pri regrutaciji, viša kardiorespiratorna kondicija bila je linearno povezana sa manjim rizikom od razvoja specifičnih vrsta raka.

Bio je povezan sa 5% manjim rizikom od raka rektuma (2337); 12% manji rizik od raka pankreasa (1280); 18% manji rizik od raka creva (3222); 19% manji rizik od raka glave i vrata (2738 muškaraca); 20% manji rizik od raka bubrega (1753); 21% manji rizik od raka želuca (902); 39% manji rizik od raka cevi za hranu (689); 40% manji rizik od raka jetre (1111); i 42% manji rizik od raka pluća (1635).

Ali veća kardiorespiratorna kondicija je takođe povezana sa 7% povećanim rizikom od raka prostate (14,232 muškarca) i 31% povećanim rizikom od raka kože (23,064). Skrining raka prostate i izlaganje sunčevoj svetlosti mogu biti razlog za ove nalaze, sugerišu istraživači.

Ovo je opservaciona studija, tako da se ne mogu izvući čvrsti zaključci o uzrocima i posledicama, a istraživači priznaju da nisu imali pune podatke o drugim potencijalno uticajnim faktorima rizika od načina života, kao što su ishrana, unos alkohola i pušenje, posebno . Niti su mogli da prate bilo kakve promene u kardiorespiratornoj kondiciji tokom vremena ili da prikupe bilo kakve genetske informacije o učesnicima.

Ipak, njihovi nalazi se odražavaju u smernicama Američkog društva za kliničku onkologiju o vežbanju tokom lečenja raka, ističu oni.

I zaključuju: „Ova studija pokazuje da je veća kondicija kod zdravih mladih muškaraca povezana sa manjim rizikom od razvoja 9 od 18 istraživanih karcinoma specifičnih za lokaciju, sa klinički najrelevantnijim stopama opasnosti u gastrointestinalnom traktu.“

„Ovi rezultati bi se mogli koristiti u kreiranju politike javnog zdravlja, dodatno jačajući podsticaj za promovisanje intervencija koje imaju za cilj povećanje [kardiorespiratorne kondicije] kod mladih.“