Šef UN-a poziva na raspoređivanje specijalnih policijskih snaga i vojnu podršku u borbi protiv bandi na Haitiju

Šef UN-a poziva na raspoređivanje specijalnih policijskih snaga i vojnu podršku u borbi protiv bandi na Haitiju

Šef Ujedinjenih nacija pozvao je u utorak međunarodnu zajednicu da rasporedi multinacionalne snage koje se sastoje od „specijalnih policijskih snaga i jedinica za vojnu podršku“ na Haitiju kako bi se borile protiv bandi sofisticiranim oružjem i povratile bezbednost osiromašenoj karipskoj naciji, piše AP.

Generalni sekretar Antonio Gutereš rekao je u pismu Savetu bezbednosti UN na 12 stranica koje je dobio Asošijeted pres da „Rešavanje bezbednosne situacije na Haitiju zahteva niz prinudnih mera za sprovođenje zakona, uključujući aktivnu upotrebu sile u ciljanim policijskim operacijama protiv teških naoružane bande“.

Pismo je bilo odgovor na rezoluciju Saveta bezbednosti usvojenu 14. jula u kojoj se od Gutereša traži da u roku od 30 dana iznese „punu lepezu opcija“ za pomoć u borbi protiv naoružanih bandi Haitija, uključujući one koje nisu članice UN. multinacionalne sile.

Gutereš je pozdravio ponudu Kenije da predvodi međunarodne snage, kao i obnovljena obećanja podrške sa Bahama i Jamajke, kao i najavu Antigve i Barbude da razmatra da doprinese tim snagama. On je pozvao više zemalja, posebno iz Amerike, da doprinesu i „nagrade na ovom novom zamahu“.

Bande su nadjačale haitijsku policiju, a stručnjaci procenjuju da sada kontrolišu oko 80 odsto glavnog grada Port-o-Prensa. Postoji samo oko 10.000 policajaca za više od 11 miliona ljudi u zemlji, a više od 30 je ubijeno od januara do juna, prema Human Rights Watch-u.

Gutereš je rekao da su bande opkolile prestonicu, efektivno presecajući puteve sa severa, juga i istoka zemlje, a nasilje se širi na region Artibonite u centralnom Haitiju i drugim oblastima, blokirajući isporuku pomoći i robe.

On je citirao izveštaje o bandama koje su pucale na ljude na javnim mestima i njihovim kućama, žive spaljivale ljude u vozilima javnog prevoza, sakaćele i pogubile navodne protivnike, vrbovale decu i koristile seksualno nasilje i silovanje nad ženama i devojčicama.

„Bande su postale više strukturisane, federalizovane i autonomnije u svojim naporima da se suoče sa državnim autoritetom, slabeći državne institucije i konsolidujući kontrolu nad stanovništvom“, rekao je generalni sekretar. „Oni ciljaju policijske stanice, sudove, zatvore, škole, bolnice i strateške objekte kao što su luke, naftni terminali i glavni putevi.

Premijer Haitija Ariel Henri uputio je prošlog oktobra hitan apel za „neposredno raspoređivanje specijalizovanih oružanih snaga, u dovoljnim količinama“ da se zaustave bande. Međutim, nijedna zemlja se nije pojačala da predvodi takvu silu sve do ponude Kenije krajem jula.

Ambasadorka SAD Linda Tomas-Grinfild rekla je 1. avgusta da će Sjedinjene Države uvesti rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom će Kenija biti ovlašćena da predvodi multinacionalne policijske snage za borbu protiv bandi i obezbedi 1.000 oficira. Međutim, nije dala raspored.

Od svoje ponude, kenijske policijske snage su bile pod lupom, posebno od strane čuvara ljudskih prava, zbog navodnih ubistava i mučenja, uključujući pucanje na civile tokom policijskog časa u zemlji zbog COVID-19.

Kako su SAD razmatrale da Kenija predvodi snage, takođe su otvoreno upozoravale kenijske policajce na nasilne zloupotrebe.

Gutereš je rekao da se haićanska nacionalna policija „najviše zabrinjava“ suočava sa upornim izveštajima o infiltraciji bandi.

Snage su izgubile 774 policajca tokom prve polovine godine – „zapanjujući gubitak u poređenju sa prosekom od oko 400 policajaca godišnje u prošlosti“, rekao je on. A stanje policijske infrastrukture je „užasno“, sa oko 40 od 412 njenih prostorija širom zemlje neupotrebljivo „zbog teritorijalne kontrole bandi“.

Gutereš je u pismu jasno stavio do znanja da Ujedinjene nacije „trenutni kontekst Haitija ne pogoduje očuvanju mira“.

On je rekao da se mora uspostaviti red i zakon i smanjiti kršenje ljudskih prava i nasilje „odvraćanjem, neutralizacijom i razoružavanjem teško naoružanih bandi sposobnih da pruže snažan otpor policijskim operacijama protiv bandi“.

Gutereš je naglasio da obezbeđenje strateških instalacija i glavnih puteva za vraćanje slobode kretanja i ponovno uspostavljanje prisustva vlade radi obnavljanja usluga zahteva „snažnu upotrebu sile“ od strane specijalizovanih multinacionalnih policijskih snaga.

Uporedo sa raspoređivanjem takvih snaga, on je rekao da postoje dve potencijalne opcije za UN – da pruže logističku podršku multinacionalnim snagama i nacionalnoj policiji i da ojača političku misiju UN na Haitiju da proširi svoj mandat da obučava i savetuje nacionalnu policiju i stvoriti „omogućavajuće okruženje“ za dugo odlagane izbore i obnovu demokratskih institucija.

S obzirom na strašnu situaciju na Haitiju i potrebu za bezbednošću, Gutereš je rekao da bi mogle biti potrebne obe opcije da bi se maksimizirao uticaj multinacionalnih policijskih snaga.