Rad u smenama povezan sa povećanim rizikom od depresije, anksioznosti

Rad u smenama povezan sa povećanim rizikom od depresije, anksioznosti

Rad u smenama je povezan sa povećanim rizikom od depresije i anksioznosti, prema studiji objavljenoj na internetu 14. avgusta u JAMA Network Open.

Minzhi Ksu, Ph.D., sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huazhong u Vuhanu, Kina, i njegove kolege istraživali su korelacije smenskog rada sa anksioznošću i depresijom u kohortnoj studiji koja je uključivala 175.543 zaposlenih ili samozaposlenih radnika koji su učestvovali u Velikoj Britaniji. Osnovno istraživanje Biobanke od 2006. do 2010. Od učesnika, 16,2 odsto je prijavilo rad u smenama.

Istraživači su otkrili da je 2,3 posto radnika razvilo depresiju, a 1,7 posto anksioznost tokom srednjeg praćenja od 9,06 godina. Pojedinci koji su prijavili da rade u smenama, ili radnici u smenama, imali su povećan rizik za depresiju i anksioznost u potpuno prilagođenom modelu (odnos rizika, 1,22 i 1,16, respektivno); uočena je pozitivna povezanost rizika sa učestalošću smena.

Nije primećena značajna razlika među radnicima u smenama za noćne i nenoćne smene. U analizama povezanosti doze uočena je negativna povezanost za godine rada u smenama sa rizikom od depresije i anksioznosti. Glavni potencijalno modifikovani medijatori bili su pušenje, vreme sedenja, indeks telesne mase i trajanje sna; ovi posrednici su objasnili 31,3 i 21,2 procenata povezanosti između smenskog rada i depresije i između smenskog rada i anksioznosti, respektivno.

„Naša studija ne samo da podržava da rad u smenama treba smatrati profesionalnim rizikom, već takođe pruža dokaze za hitnu potrebu za razvojem javnozdravstvenih intervencija koje promovišu zdrav stil života u cilju poboljšanja mentalnog zdravlja radnika u smenama“, pišu autori.