Monoterapija atezolizumabom korisna za karcinom pluća

Monoterapija atezolizumabom korisna za karcinom pluća

Za pacijente sa ne-sitnim ćelijskim karcinomom pluća (NSCLC) koji ne ispunjavaju uslove za hemoterapiju zasnovanu na platini, monoterapija atezolizumabom prve linije povezana je sa poboljšanim ukupnim preživljavanjem u poređenju sa hemoterapijom sa jednim agensom, prema studiji objavljenoj na internetu 5. avgusta u The Lancet-u.

Siov Ming Lee, M.B.B.S., Ph.D., sa Univerzitetskog koledža u Londonu, i njegove kolege sproveli su randomizovano kontrolisano ispitivanje na 91 lokaciji u 23 zemlje kako bi uporedili efikasnost i bezbednost monoterapije prve linije atezolizumaba sa hemoterapijom sa jednim lekom kod pacijenata sa stadijum IIIB ili IV NSCLC kod kojih se hemoterapija sa platinom-dubletom smatra neprikladnom. Ukupno 453 pacijenta je bilo uključeno i nasumično raspoređeno na atezolizumab ili hemoterapiju (302 i 151 pacijent, respektivno).

Istraživači su otkrili da je u poređenju sa hemoterapijom, atezolizumab poboljšao ukupno preživljavanje (medijan ukupnog preživljavanja, 10,3 naspram 9,2 meseca; stratifikovani odnos opasnosti, 0,78), sa dvogodišnjom stopom preživljavanja od 24 procenta sa atezolizumabom i 12 procenata sa hemoterapijom. Atezolizumab je bio povezan sa stabilizacijom ili poboljšanjem skala funkcionisanja kvaliteta života i simptoma vezanih za zdravlje pacijenata u poređenju sa hemoterapijom, i sa manje neželjenih događaja stepena 3 do 4 (16 prema 33 procenta) i smrtnih slučajeva povezanih sa lečenjem. (1 prema 3 procenta).

„Atezolizumab prve linije je bio povezan sa poboljšanim preživljavanjem i udvostručenjem dvogodišnje stope preživljavanja, uprkos tome što je preko 50 procenata pacijenata koji su bili na hemoterapiji koji su još uvek bili živi dve godine i primali naknadnu imunoterapiju“, pišu autori.

Nekoliko autora je otkrilo veze sa farmaceutskim kompanijama, uključujući F. Hoffmann-La Roche i Genentech, koji su finansirali studiju; Genentech je proizvođač atezolizumaba.