Bild: Ukrajina će dobiti izviđačke dronove nove generacije iz Nemačke

Bild: Ukrajina će dobiti izviđačke dronove nove generacije iz Nemačke

Nemački koncern Rajnmetal planira da Ukrajini isporuči najsavremenije izviđačke dronove, piše list Bild.

Koncern će do kraja 2023. godine u ime Nemačke ukrajinskim oružanim snagama isporučiti kompleks za bespilotno izviđanje Luna NG.

NG je skraćenica za „Nova generacija“ dronova Luna. Drugi modeli dronova su u Ukrajinu već isporučeni iz skladišta Bundesvera.

„Paket dronova” sastoji se od zemaljske kontrolne stanice sa nekoliko dronova, lansirnog katapulta i vojnih kamiona.

Rheinmetall-ova nova Luna je novorazvijeni bespilotni sistem koji nadmašuje prethodni model po svim važnim karakteristikama performansi. Pored toga što se koriste kao izviđački sistem, dronovi mogu da obezbede i LTE mrežu, presretanje ili ometanje komunikacije.

Dronovi igraju važnu ulogu u ratu u Ukrajini. Rusija masovno napada vojne i civilne ciljeve uz pomoć iranskih dronova kamikaza. Ali izviđački dronovi su takođe važni za vojne operacije Ukrajine. Operativno iskustvo pokazuje da rezultati obaveštajnih podataka u realnom vremenu igraju odlučujuću ulogu u izvođenju operacija.

Rheinmetall takođe najavljuje verziju drona koja će moći da nosi oružje. Međutim, sadašnja modifikacija, koja će biti isporučena Ukrajini, još neće imati takvu funkciju.

Bundesver bi trebalo da dobije i naoružane dronove. Ali pravila za upotrebu naoružanih bespilotnih letelica mora da sastavi savezna vlada i da ih odobri Komitet za odbranu i Komitet za spoljne poslove. I dok se ove odluke ne donesu, vojska ne može da prima niti da koristi naoružane dronove.

Kako je saopšteno, britanski obaveštajci primećuju sve veću ulogu pomorskih dronova u rusko-ukrajinskom ratu i pretpostavljaju da se oni mogu upotrebiti protiv najslabijih tačaka u logistici same Ruske Federacije morskim putem.