Mis Univerzuma prekida veze sa indonezijskim organizatorom optuženim za seksualno uznemiravanje

Mis Univerzuma prekida veze sa indonezijskim organizatorom optuženim za seksualno uznemiravanje

Organizacija Mis Univerzuma saopštila je da prekida veze sa svojim indonežanskim primaocem franšize i otkazuje ovogodišnji izbor u Maleziji nakon što su takmičari optužili lokalne organizatore za seksualno uznemiravanje.

Organizacija sa sedištem u SAD saopštila je u saopštenju poslatom mejlom kasno u subotu da je odlučila da raskine ugovor sa PT Kapelom Svastika Karja i njenim nacionalnim direktorom Popi Kapelom, koja takođe poseduje licencu za Mis Univerzuma Malezije.

Šest takmičarki za mis Univerzuma Indonezije podnelo je pritužbe policiji optužujući organizatore za seksualno uznemiravanje, rekavši da su bile podvrgnute „telesnim proverama“ u toplesu, rekao je njihov advokat u utorak.

„Postalo je jasno da ova franšiza nije ispunila naše standarde brenda, etiku ili očekivanja kako je navedeno u našem priručniku o franšizi i kodeksu ponašanja“, saopštila je Organizacija Miss Universe, dodajući da je obezbeđivanje bezbednog mesta za žene bilo njeno najveće prioritet.

Policija Džakarte u nedelju nije odgovorila na zahtev za komentar. Portparol Trunojudo Visnu Andiko rekao je u utorak da će izveštaj biti ispitan.

Kapela je u izjavi na Instagramu rekla da ne odobrava bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja.

„Naglašavam da ja, kao nacionalni direktor i vlasnik licence za Mis Univerzuma Indonezije, uopšte nisam bio uključen i nikada nisam znao, naredio, zahtevao ili dozvolio bilo kome ko igra ulogu i učestvuje u procesu organizovanja Mis Univerzuma Indonezije 2023. počiniti seksualno uznemiravanje kroz telesnu proveru kako je prijavljeno“, rekla je ona.

Takmičenje u Džakarti održano je da bi se izabrala prijava Indonezije za godišnje takmičenje za mis univerzuma, koje će se održati u El Salvadoru krajem ove godine.

Organizacija Mis Univerzuma saopštila je da procenjuje svoju politiku i procedure kako bi izbegla slične pojave u budućnosti, dodajući da ne postoje mere ili mere tela da bi se pridružile njihovom takmičenju širom sveta.