Kina osuđuje posetu potpredsednice Tajvana, koja stvara probleme, SAD

Kina osuđuje posetu potpredsednice Tajvana, koja stvara probleme, SAD

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je u nedelju kratku posetu potpredsednika Tajvana Vilijamu Laija SAD, rekavši da je on separatista i „problem do kraja“ i da će Peking preduzeti snažne korake da zaštiti svoj suverenitet.

Lai, favorit za sledećeg predsednika Tajvana na izborima u januaru, stigao je u Njujork kasno u subotu na ono što je zvanično tranzit na putu za Paragvaj na inauguraciju njegovog predsednika.

Kina, koja tvrdi da Tajvan demokratski upravlja kao sopstvenu teritoriju, više puta je osuđivala Lajevo putovanje, koje uključuje još jedno zaustavljanje u San Francisku u sredu na povratku u Tajpej.

U saopštenju objavljenom ubrzo nakon što je Lai sleteo u Njujork redovnim letom iz Tajpeja, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se protivi svakom obliku posete „separatista za nezavisnost Tajvana“ Sjedinjenim Državama.

„Lai se tvrdoglavo pridržava separatističkog stava o nezavisnosti Tajvana i skroz stvara probleme“, saopštilo je ministarstvo.

Tajvan je „jezgro suštinskih interesa Kine“ i činjenice su iznova i iznova pokazale da je razlog za porast napetosti u Tajvanskom moreuzu tajvan koji pokušava da se „osloni na Sjedinjene Države u traženju nezavisnosti“, navodi se u saopštenju.

„Kina pomno prati razvoj događaja i preduzeće odlučne i energične mere za odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Kina posebno ne voli Laija, koji je sebe ranije opisao kao „praktičnog radnika za nezavisnost Tajvana“, iako je više puta u toku kampanje rekao da ne želi da promeni status kvo, već da samo narod Tajvana može odlučiti o svom budućnost.

Osoba upoznata sa planiranjem putovanja rekla je da će se Lai pridružiti prijemima sa inostranim Tajvancima tokom zaustavljanja u Njujorku, tokom kojeg će održati govor.

Neće se sastati sa američkim zakonodavcima, rekla je ta osoba, dodajući da će Lai zadržati posetu „primerenom“, u skladu sa zajedničkim stavom Tajpeja i Vašingtona da „zajedno upravljaju rizicima kada se suoči sa autoritarnim regionom u ovom osetljivom trenutku“.

Lai, pozdravljen od pristalica mašući zastavama dok je stigao u svoj hotel u Njujorku, napisao je na platformi društvenih medija Ks da se „raduje što će videti prijatelje i prisustvovati tranzitnim programima u Njujorku”.

Laura Rozenberger, predsedavajuća Američkog instituta na Tajvanu (AIT), neprofitne organizacije koju vodi vlada SAD i koja ima nezvanične odnose sa Tajvanom, rekla je Ks da će se sastati sa Laijem u San Francisku, gde bi trebalo da bude u sredu. put kući.

Kina će verovatno pokrenuti vojne vežbe ove nedelje u blizini Tajvana, koristeći Laijeva zaustavljanja u SAD kao izgovor da zaplaši glasače uoči izbora sledeće godine i natera ih da se „plaše rata“, kažu tajvanski zvaničnici.

U nedelju, Istočna pozorišna komanda kineske Narodne oslobodilačke armije, koja je odgovorna za oblast oko Tajvana, objavila je na svom VeChat nalogu kratak video snimak borbenih aviona koji vežbaju borbe pasa na nepoznatoj lokaciji, rekavši da su njene snage nedavno bile angažovane na „ trening leta visokog intenziteta“.

„Obraćamo pažnju na svakodnevnu obuku, konstruisanje stvarnog borbenog okruženja i tretiranje svakog poletanja u nebo kao stvarnu borbu“, rekao je neimenovani komandant.

Laiovi tranziti dolaze dok Peking i Vašington pokušavaju da poboljšaju odnose.

To uključuje mogućnost posete kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia SAD, koja bi mogla da otvori put za sastanak između američkog predsednika Džoa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga ove godine.

Kina je pojačala svoje vojne aktivnosti oko Tajvana u poslednje tri godine, nastojeći da natera ostrvo da prihvati suverenitet Pekinga.

Kina je u aprilu organizovala ratne igre oko Tajvana kao ljuti odgovor na tajvanska predsednica Cai Ing-ven koja se sastala sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem u Kaliforniji na zaustavljanju na povratku u Tajpej posle njene posete Centralnoj Americi.