Sirijski glavni grad potresen eksplozijama, nema informacija o izvoru ili meti napada

Sirijski glavni grad potresen eksplozijama, nema informacija o izvoru ili meti napada

Zvuk ponovljenih eksplozija mogao se čuti u oblasti oko sirijske prestonice u nedelju pre zore, javili su državni mediji i stanovnici Damaska, piše AP.

Nije bilo neposredne izjave vladinih zvaničnika o izvoru ili meti napada, ali slični incidenti u prošlosti su se obično pripisivali izraelskim vazdušnim napadima, pri čemu je sirijska protivvazdušna odbrana odgovorila da obori rakete.

Poslednji takav incident dogodio se 7. avgusta, kada su sirijski državni mediji izvestili da su izraelski vazdušni udari pogodili područja oko Damaska, ubivši najmanje četiri vojnika sirijske vojske. Sirijska opservatorija za ljudska prava, ratni posmatrač povezan sa opozicijom, saopštila je da su ti udari bili usmereni na skladišta oružja i municije i položaje milicija koje podržava Iran oko Damaska.

Izrael, koji je obećao da će zaustaviti iransko učvršćivanje u susedstvu, poslednjih godina je izveo stotine napada na ciljeve u delovima susedne Sirije pod kontrolom vlade, ali ih retko priznaje.

Izrael je takođe gađao međunarodne aerodrome u Damasku i severnom sirijskom gradu Alepu nekoliko puta u poslednjih nekoliko godina, često ga stavljajući van funkcije.