Bela kuća je dozvolila ukrajinskim pilotima da treniraju na F-16 u SAD

Bela kuća je dozvolila ukrajinskim pilotima da treniraju na F-16 u SAD

SAD su otvorene za obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16 na svojoj teritoriji, ako se „ostvare potencijal za obuku u Evropi“, rekao je koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, piše „Evropska istina“.

Kirbi je odgovorio na pitanja novinara o mogućim kašnjenjima u procesu obuke ukrajinskih pilota.

„Naši evropski saveznici, kao što sam rekao, predvode te napore. Ali ako se dostigne kapacitet za obuku u Evropi, svakako smo otvoreni za obuku ukrajinskih pilota ovde u Sjedinjenim Državama“, rekao je Kirbi.

On je podsetio da je američki predsednik Džo Bajden na samitu G7 u Hirošimi jasno stavio do znanja da Vašington podržava nabavku aviona F-16 ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu.

„Razlog zbog kojeg to radimo je deo šireg napora da osiguramo da nastavimo da unapređujemo samoodbranu i vojne sposobnosti Ukrajine na duži rok“, rekao je Kirbi.

Istovremeno, on je naglasio da je za dobijanje tako modernih aviona kao što je F-16 potrebno određeno vreme.

„To nije samo funkcija prenosa stvarnih okvira aviona, već obuka, odgovarajuća obuka pilota i organizacija svih napora održavanja, logistike i podrške koji su neophodni da biste imali moderne avione poput F-16 u svojoj floti. Za sve je potrebno neko vreme. Tako da će to biti dugoročan posao“, rekao je Kirbi.

Zvaničnik Bele kuće je napomenuo da će ukrajinska nabavka F-16 biti proces u više faza, a SAD su posvećene pomoći saveznicima da „unaprede ovaj proces što je brže moguće“.

Pentagon je pre neki dan saopštio da je Bajden već dao saglasnost da saveznici počnu obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16.

Sredinom jula 11 zemalja partnera zajedno sa Ukrajinom potpisalo je memorandum koji definiše uslove za obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16.

Vežbe bi trebalo da počnu u avgustu, ali prema pisanju medija, SAD još nisu odobrile konačni plan obuke, jer evropske države nisu usaglasile sve detalje.