Potpredsednik Tajvana odlazi na osetljivo putovanje u Sjedinjene Države

Potpredsednik Tajvana odlazi na osetljivo putovanje u Sjedinjene Države

Potpredsednik Tajvana Vilijam Laj odlazi u subotu na osetljivo putovanje u Sjedinjene Države, što je Kina osudila, a tajvanski zvaničnici strahuju da bi moglo da podstakne veću kinesku vojnu aktivnost oko ostrva kojim se demokratski upravlja, piše Rojters.

Lai, favorit da postane predsednik Tajvana na izborima u januaru, zvanično se zaustavlja samo u tranzitu u Sjedinjenim Državama na putu za i iz Paragvaja radi polaganja zakletve svog predsednika.

Tajpej i Vašington kažu da su takva zaustavljanja rutinska i da nisu razlog da Kina preduzme „provokativne“ akcije, ali je Peking reagovao ljutito na ono što vidi kao dodatni znak podrške SAD Tajvanu, za koji tvrdi da je suverena kineska teritorija.

Kina će verovatno sledeće nedelje pokrenuti vojne vežbe u blizini Tajvana, koristeći Laijeva zaustavljanja u Sjedinjenim Državama kao izgovor da zaplaši glasače uoči izbora sledeće godine i natera ih da se „plaše rata“, kažu tajvanski zvaničnici.

Peking posebno ne voli Laija, koji je sebe u prošlosti opisao kao „praktičnog radnika za nezavisnost Tajvana“. Lai je, međutim, više puta tokom predizborne kampanje rekao da ne nastoji da promeni status kvo.

Lai, koji prvi ide u Njujork, napisao je na engleskom na platformi društvenih medija Ks, koja se ranije zvala Tviter, da je „uzbuđen što će se sastati sa američkim prijateljima u tranzitu“ i što će otići u Paragvaj, jednu od samo 13 zemalja da održi formalne veze sa Tajpejem.

Laura Rozenberger, predsednica Američkog instituta na Tajvanu (AIT), sa sedištem u Virdžiniji, neprofitne organizacije koju vodi vlada SAD i koja ima nezvanične odnose sa Tajvanom, odgovorila je na Ks da se AIT raduje što će ga dočekati „tokom njegovog tranzita na putu u Paragvaj“.

Ni Tajvan ni Sjedinjene Države nisu dali tačne detalje o njegovom rasporedu u SAD. Laiov zvanični raspored za nedelju samo kaže da ide u Paragvaj.

Lai, koji bi trebalo da razgovara sa novinarima na glavnom međunarodnom aerodromu Tajvana u subotu popodne pre polaska, trebalo bi da se vrati iz Paragvaja preko San Franciska.

Paragvajski deo putovanja je takođe važan s obzirom na sve veće napore Kine da preuzme preostale saveznike Tajvana.

Honduras, nekada čvrst tajvanski partner, promenio je odnose sa Kinom u martu. Lai je prošle godine otišao u Honduras na inauguraciju njegovog predsednika i kratko, iako simbolično, razgovarao sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris.