Kuleba: Samo Erdogan može da ubedi Putina da se vrati žitnom dogovoru

Kuleba: Samo Erdogan može da ubedi Putina da se vrati žitnom dogovoru

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan verovatno je jedina osoba na svetu koja može da ubedi ruskog predsednika Vladimira Putina da se vrati Inicijativi za crnomorsko žito, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u intervjuu za Rojters.

„Mislim da nije preterano reći da je predsednik Erdogan verovatno jedina osoba na svetu koja može da ubedi predsednika Putina da se vrati Inicijativi za crnomorsko žito“, rekao je on.

Odbijanje Rusije prošlog meseca da produži sporazum o žitu koji omogućava ukrajinskom žitu da napusti crnomorske luke takođe je teško pogodio Afriku. Ukrajinski ministar spoljnih poslova je već tri puta posetio afrički kontinent od početka ruskog rata.

Prema njegovim rečima, ciljevi Ukrajine u Africi uključuju saradnju u oblastima kao što su obrazovanje, građevinarstvo, digitalizacija.

„Za razliku od Rusije, mi želimo da investiramo u Afriku ono što će biti od koristi i za njih i za nas. Najveća investicija Rusije u Africi je Vagnerov PMC, što je investicija u opasnosti od Afrike“, rekao je Kuleba.

On je, između ostalog, „probojnim“ nazvao i sastanak u Džedi, gde je 5. i 6. avgusta održan drugi sastanak na nivou savetnika za nacionalnu bezbednost i političkih direktora o ključnim principima mira na osnovu Formule mira predsednika Zelenskog.

„U potpunosti smo zadovoljni dinamikom ovog procesa. Smatram da je sastanak u Džedi bio iskorak. Prvi put smo okupili zemlje koje predstavljaju ceo svet, a ne samo Evropu i Severnu Ameriku“, dodao je ministar.

On je napomenuo da se poslednjih nedelja značajno povećao broj zemalja zainteresovanih za učešće na sastancima poput onog u Džedi, dodajući da ovi događaji predstavljaju važnu osnovu za buduće pregovore o ukrajinskoj viziji mira.

Formula mira se posebno odnosi na osiguranje radijacione, nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, oslobađanje svih ratnih zarobljenika i deportovanih, sprovođenje Povelje UN, vraćanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih trupa, okončanje ruskih neprijateljstava, vraćanje pravde, suzbijanje ekocida , sprečavajući eskalaciju i popravljajući kraj ruskog rata.