Svjontek osigurava pobedu na Kanadskom Openu

Svjontek osigurava pobedu na Kanadskom Openu

Iga Svjontek je imala izazovan test protiv Karoline Mučove u meču prekinutom zbog kiše na Kanadskom Openu. Odlučna Poljakinja uspela je da obezbedi teško izvojevanu pobedu sa rezultatom 6-1, 4-6, 6-4, osiguravajući da zadrži svoj prvi rangirani položaj kako se završava U.S. Open zagrevanje.

Vođena mometumom sa nedavne pobede na Varšavskom Openu, gde je osvojila svoju četvrtu titulu sezone, Svjontek je pokazala izuzetnu smirenost dok je lako prošla kroz prvi set, osvajajući pet uzastopnih gemova i dvaput oduzimajući servis Mučovoj.

Meč između ove dve igračice već je ranije otišao u treći set dva puta, i ovaj susret je išao istim putem. U drugom setu, Mučova je povela sa 4-1, i uprkos manjem poremećaju, uspela je da izjednači meč osvajanjem tog seta.

Kada je treći set trebalo da počne, kiša je prekinula igru, šaljući igračice nazad u svlačionicu. Kada su se vratile, Svjontek je napravila rani brejk kako bi preuzela vođstvo. Međutim, kiša je ponovo intervenisala, izazivajući novu pauzu.

Nepokolebljena prekidima, Svjontek je uspela da ostvari vođstvo od 2-0 u odlučujućem setu. Ova prednost se pokazala dovoljnom kako bi izašla kao pobednica u revanšu finala Otvorenog prvenstva Francuske, takođe osvojivši svoju četvrtu Gren slem titulu.

Razmišljajući o izazovnom meču koji je trajao više od devet sati, Svjontek je komentarisala: „Morate pronaći energiju iako smo ovde od 9 ujutro“, prepoznajući izuzetne okolnosti i priliku za rast.

Ovom pobedom, Svjontek je osigurala da Aryna Sabalenka neće je prestići na rang listi do ponedeljka. Njen sledeći izazov biće protiv američke kvalifikantkinje Danielle Collins, koja je osigurala mesto u polufinalu pobedivši kanadsku vajld kartu Leylu Fernandez sa rezultatom 6-2, 6-3.

Ranije, četvrtopostavljena Amerikanka Džesika Pegula je napredovala u četvrtfinale ubedljivom pobedom nad Italijankom Jasmin Paolini, rezultatom 6-4, 6-0. Impresivna izvedba Pegule postavila je duel u četvrtfinalu sa njenom partnerkom u dublu i sunarodnicom, Koko Gof, koja je dominirala nad šampionkom Vimbldona, Marketom Vondrušovom, sa rezultatom 6-3, 6-0 pod svetlima Montreala.