SAD pozivaju vojnu huntu Nigera na odgovornost za bezbednost pritvorenog lidera

SAD pozivaju vojnu huntu Nigera na odgovornost za bezbednost pritvorenog lidera

Sjedinjene Države će smatrati huntu koja je preuzela vlast u Nigeru odgovornom za bezbednost demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma, njegove porodice i pritvorenih članova vlade, izjavio je u četvrtak američki državni sekretar Entoni Blinken, preneo je Rojters.

„Sjedinjene Države se pridružuju Ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih država (ECOVAS) u pozivanju na obnovu ustavnog poretka u Nigeru“, naveo je Blinken u saopštenju koje je objavio američki Stejt department.

Sjedinjene Države su nedavno pauzirale određene programe inostrane pomoći Nigeru nakon što je vojna hunta zbacila demokratski izabranog predsednika.

Zapadnoafrički regionalni blok naredio je u četvrtak aktiviranje rezervnih snaga za moguću upotrebu protiv hunte koja je preuzela vlast u Nigeru u julu, rekavši da želi mirnu obnovu demokratije, ali su sve opcije, uključujući silu, bile na stolu.

„Sjedinjene Države cene odlučnost ECOVAS-a da istraži sve opcije za mirno rešavanje krize“, rekao je Blinken.

Pretnja od invazije, iako nije specifična, podiže tenzije ui oko Nigera, proizvođača uranijuma koji je do puča bio važan saveznik Zapada u borbi protiv islamističkih pobunjenika koji su razorili region Sahela.

Hunta, koja je preuzela vlast 26. jula, prkosila je roku od 6. avgusta za povlačenje koji je odredio ECOVAS, umesto toga zatvorivši vazdušni prostor Nigera i obećavši da će braniti zemlju od bilo kakvog stranog napada.

Blok se obavezao da će primeniti sankcije, zabrane putovanja i zamrzavanje imovine onima koji sprečavaju povratak na vlast Bazuma.